По-родинному тепле і радісне свято відбулося в с.Чехи. З піснями та танцями, артистичними номерами зустрічали мешканці села історичний день – день села Чехи. Заходи розпочалися в обідню пору. У місцевій каплиці зібралися жителі села, гості, орендарі земель, працівники Старосинявської селищної ради, духовенство, щоби вшанувати світлу пам'ять рідних, односельчан та помолитися за здоров’я мешканців і мир на землі.

 

Голова Старосинявської ОТГ Здебський Віталій Едуардович привітав мешканців села із храмовим святом, подарував ікону, як оберіг для села, працівниками КП «Старосинявський комунгосп» встановлено лаку у центрі села. Голова громади подякував орендарю земель Анатолію Сопруку за надану допомогу в співфінансування проекту освітлення с.Чехи.

Зі святом мешканців привітав в.о. старости Сергій Свириденко, син місцевого інвестора, завдяки якому організовано святкові заходи та українські частування, Андрій Анатолійович Сопрук.

З історії:

Дату заснування села можна з певністю вважати 16 століття. Це підтверджують архівні документи. Територія поросла лісом, переселенцям доводилося рубати і корчувати дерева. Перші будівлі з’явились біля річки. Згодом була збудована центральна частина села.

Село було Волино-Подільськоі губерніі. Перед революцією жив пан Межвінський. Він утримував три села: Греченці, Сьомаки, Чехи.

Коли ще було кріпосне право, то керував селом пан Борейко з Новосинявки.

У 1928 році був заснований колгосп мав назву Червоний козак. засновниками були брати Сидоруки. Дерев’яний місток у селі був побудований в 1929 році, шосейна дорога була прокладена в 1960 році. Новий місток та асфальтована дорога побудовані в 1975 році. В жовтні 2007 року підключений водопровід. А в листопаді 2008 року на кладовищі поставлений пам’ятний знак “ХРЕСТ” жертвам Голодомору 32-33 років. Пройшли роки. Змінився центр села. Виросли новобудови: магазин, медпункт, клуб, прокладено шосейну дорогу, яка проходить через усе село, збудовано нові житлові будинки. Зараз Чехи із 2015 року входять до складу Старосинявської об’єднаної громади.

 

Ведучі заходу – артисти РБК Зоя Ткачук та Олег Поліщук розповіли історію села, запросили до святкових пісенних вітань артистів із Западинецького сільського клубу, молодь - Коваль Марину, тріо «Елегія», директора РБК Анатолія Лотишка, та вокалістів РБК. Вітали старожилів села, подружжя, котрі прожили в парі більше 50 років, багатодітних родин, які виростили і виховали трьох і більше дітей, іменинників того дня.

Гарного настрою додала усім сценка «Сільський реп», виконана артистами із Западинець.

Осіннє свято у Чехах радувало місцевих жителів і залишило теплі спогади.

 

 

Прес-служба відділу культури.