Старосинявський район розташований на сході Хмельницької області в зоні лісостепу в межах Волино – Подільської височини на висоті над рівнем моря 350 – 360 метрів. 
Поверхня території району  – це злегка хвиляста рівнина на північний схід і більше горбиста на південний захід. 
На території району протікає 7 річок -  Південний Буг, Іква, Пожарка, Кудинка, Мшанецька, Руда, Попівка і 117 струмків загальною протяжністю в межах району 250 км. Водні ресурси займають площу 1355 га., з них річки і струмки 47 га., канали – 111 га., стави і водоймища – 997 га., штучні водоймища – 217 га.  Головною водною артерією є річка Іква – ліва притока Південного Бугу.

    
 Водоймища району також використовуються для масового відпочинку і купання громадян, проведення культурно-масових заходів на воді та підлідного лову риби і являються потенційною загрозою для виникнення нещасних випадків з людьми на воді.
    З настанням купального сезону значно збільшується ризик загибелі людей на водних об’єктах. Більшість випадків загибелі людей реєструється на водоймах   необладнаних для купання (кар’єри, річки та ставки) при порушенні правил поведінки на воді (купання в нетверезому стані, неналежний нагляд за дітьми шкільного та дошкільного віку, невміння користуватися плавзасобами), відсутність надійного контролю з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за проведенням заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах, відсутністю пошуково-рятувальних служб на воді. Відсутність фінансування з місцевих бюджетів на заходи з організації рятування на воді та утримання комунальних пошуково-рятувальних служб на водних об’єктах. Не вирішені до кінця питання закріплення за відповідальними юридичними та фізичними особами всіх місць масового відпочинку на водних об’єктах та облаштування їх відповідно до нормативних документів. 


Враховуючи викладене та з метою виконання вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом МНС України від 03.12.2001 №272 (у редакції наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України 24.09.2012 № 1214), необхідно:
1. Зобов’язати користувачів водних об’єктів привести їх в належний стан, зокрема облаштувати зазначені місця відповідно до вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах затверджених наказом МНС України від 03.12.2001 №272.
2.  Вживати додаткових дієвих заходів щодо контролю за місцями масового відпочинку населення на водних об’єктах відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2002 №264 «Про затвердження порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах». 
3.   На всіх водних об’єктах улаштувати куточки з правилами поводження на воді та правилами надання допомоги потерпілим від нещасних випадків на воді.  
 4.  Передбачити кошти для проведення водолазних робіт при виникненні нещасного випадку на воді.
 5.  На водних об’єктах, які не пристосовані для купання виставити попереджувальні знаки щодо заборони купання.
 6.  Проводити роз’яснювальну роботу серед громадян, направлену на дотримання особистої безпеки під час перебування на водних об’єктах.

Старосинявський РС ДСНСУ.