Цьогоріч літо видається багатим на грози, буревії та зливи. Часто ці метеорологічні явища супроводжуються сильними ударами блискавки. На території України вже неодноразово були зафіксовані випадки попадання блискавиці в людей, що призводило до сильних травм, а то й до загибелі людей.

Фото без опису

На Хмельниччині цього року таких випадків зафіксовано не було. Проте кожен має знати, як вберегтися в грозу, щоб нещастя вдалося уникнути.

Найнебезпечніше під час грози перебувати в сільській місцевості – 90% усіх нещасних випадків стається саме тут.

Дуже часто жертвами блискавки стають предмети, що стоять окремо (дерево, будівля, копиця сіна). Тому перше правило: ніколи не ховайтеся від блискавки під самотніми деревами, високими металевими конструкціями. Пам’ятайте, що блискавка ніколи не вціляє в кущі — краще сховайтеся під ними.

Другі за небезпекою — вода і береги водойм. Щоб не стати мішенню блискавки, не можна перебувати у воді під час грози, розбивати намет на відкритому березі водойми. А найбезпечніше місце — сухі рівнини, балки між пагорбами.

Під час грози заборонено ховатися біля самотніх дерев; прихилятися до скель і стін; зупинятися на узліссі, біля водойм; ховатися під скельним виступом; бігати і метушитися; пересуватися щільною групою; перебувати біля багаття; зберігати металеві предмети в наметі; використовувати електроприлади в будинку.

Перебуваючи під час грози на відкритому місці, варто присісти навпочіпки, ноги разом, голову — до колін. Це найбезпечніше положення тіла.

Не рекомендується тримати при собі під час грози великі металеві предмети, наприклад, косу або пилку.

Бажано під час грози загасити багаття, закрити засувку в печі: вогонь створює сильний тепловий потік, який притягає електричний заряд.

Якщо насувається гроза, а ви перебуваєте в приміщенні, необхідно позбутися протягів, закрити всі димоходи. У сільській місцевості не слід вести розмови телефоном, особливо при сильних грозах. Також не користуйтеся побутовими електроприладами, тримайтеся подалі від побутових розеток. Зазвичай сільські телефонні станції при сильній грозі припиняють з’єднання, а електрику часто відключають. Радіоантени при грозі потрібно завжди заземлювати.