Фото без описуДо першого квітня на Хмельниччині мають сформувати підрозділи, що увійдуть до "Гвардії наступу". Про це Суспільному розповів начальник Хмельницької військової адміністрації Сергій Гамалій. За його словами, офіцерський склад восьми бригад Національної поліції, Державної прикордонної служби та Національної гвардії України вже сформований, зараз йде доукомплектація, що складатиметься виключно з добровольців.

Наші кореспонденти поспілкувались із добровольцями "Гвардії наступу", які хочуть звільняти окуповані українські землі. Подробиці — у матеріалі.

Доброволець "Гвардії наступу" Дмитро Казіміров — професійний спортсмен, чемпіон Європи та бронзовий призер світових змагань з рукопашного бою, має звання майстра спорту України, розповів, що займається боєм із п’ятого класу.

"Дуже багато виступав на чемпіонатах області, районів, України. Займав призові місця, здебільшого перші. Також їздив на змагання за межі України. А саме у Польщу, на чемпіонат Європи, де здобув перше місце. Та в Німеччину на чемпіонат світу, де здобув третє місце", — сказав Дмитро Казіміров.

Фото без опису

Доброволець "Гвардії наступу" Дмитро Казіміров. Фото: Суспільне Хмельницький

Сам хлопець родом зі Старокостянтинова, на третьому курсі університету здобуває фах біотехнолога та біоінженера. Каже, з дитинства не планував пов’язувати життя із військовою справою, але зараз хоче звільняти свою землю.

"Кожен чоловік має захищати свою батьківщину та своїх рідних. І вважаю, що треба якнайшвидше вибити ворога до кордонів 1991 року", — говорить доброволець.

Дмитро зараз на підготовчому етапі на вступ до підрозділу Національної поліції "Лють". Інший доброволець, що обрав для себе загін "Сталевий кордон" Держприкордонслужби — Кирило Шуберт. Зараз він вже проходить військовий вишкіл. Кирило — родом із Горлівки Донецької області. Розповідає, звідти виїхав у 2014 році, в окупованому місті залишилась вся родина. На Хмельниччині Кирило здобув освіту та створив сім’ю, має дворічну донечку. Заради неї й захотів піти добровольцем.

"Моя дитина, в той час, як ми живемо в цивілізованій країні, в підвалі сидить. У два роки сидіти в підвалі й бавитись — я не хочу такого для своєї дитини", — сказав Кирило Шуберт.

Фото без опису

 

Доброволець "Гвардії наступу" Кирило Шуберт. Фото: Суспільне Хмельницький

Кирило говорить — розуміє, що за дев’ять років окупації території Донецької області національна свідомість частини людей, зокрема і його рідних, що залишились там, змінилась ворожою пропагандою.

"Я і мама — ніби рідні. Але вони не розуміють мене. Я для них нацист, вони думають, що прийду їх заріжу", — розповів Кирило.

Але все одно вважає, що і з його рідної землі окупантів потрібно вигнати.

"Сьогодні їм віддати Донецьк і Луганськ, а завтра вони в мої Федірки прийдуть. А я був у сестри, в Петербурзі. То поки туди доїхав, побачив, як там люди живуть. Нема бажання взагалі так жити", — говорить доброволець.

Для того, щоб записатись добровольцем до Гвардії наступу, в нашій області слід звернутися до Центрів надання адміністративних послуг в громадах, розповідає начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. За його словами, тут військова адміністрація займається координацією відбору добровольців.

"Після кожного "прильоту" знову приходять люди до ЦНАПу, записуються. Офіцерський склад вже сформований, на сьогодні ми активно цим займаємось в співпраці з Національною поліцією, з прикордонниками", — розповів начальник ОВА.

Сергій Гамалій говорить, доукомплектувати підрозділи Гвардії наступу з добровольців на Хмельниччині планують до першого квітня.

Фото без опису