Фото без опису15 лютого 2020 року минуло 31 рік з дня виведення радянських військ з Афганістану. На території громади проходили заходи, приурочені 31-ій річниці виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану та дню вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав. Історія розповідає: війна тривала понад 9 років, більш ніж 15 тисяч молодих хлопців склали голови на чужій землі, з них понад 3 тисячі українців.

Війна в Афганістані своїм чорним крилом торкнулася і нашого краю. Загинули 2 жителі Старосинявщини: Євген Шапко та Микола Поліщук. Афганська трагедія залишила невиліковну рану у серцях тих, хто брав безпосередню участь цій війні, хто втратив друзів, синів чи батьків…


На даний час чимало воїнів-афганців боронять цілісність і незалежність України на її південно-східних рубежах від зовнішньої агресії, передають свої військові навики та вміння. Серед них був і наш земляк, колишній селищний голова, воїн-афганець Олександр Романенко, який загинув від ворожої кулі снайпера під час звільнення Іловайська.

Заходи розпочалися спортивними змаганнями з волейболу на Кубок Євгена Шапка, які проходили в Старосинявському НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст., гімназія» ім. Олександра Романенка.

Центром селища пройшла урочиста хода у складі воїнів-афганців, ветеранів війни та праці, представників організацій та установ району, структурних підрозділів селищної ради.  Учасники поклали квіти до монументу загиблим землякам воїнам-афганцям, меморіальних дощок воїна-афганця, загиблого в зоні АТО Олександра Романенка, учасника АТО Олександра Казмірова та Меморіалу Слави. Благочинний Старосинявського району Іван Задвірний відправив поминальну літію за полеглими воїнами та освятив пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам біля Алеї слави.

Урочистості проходили біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам в центрі Старої Синяви, під час яких селищний голова Віталій Здебський звернувся до афганців зі словами:

Шановні воїни-інтернаціоналісти! 31 рік тому закінчилася Афганська війна…

Відзначення в Україні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав свідчить про глибоку повагу суспільства до людей, яким довелося в мирні повоєнні роки нести нелегку військову службу в гарячих точках світу, неодноразово ризикуючи своїм життям, ви чесно  забезпечували спокій та стабільність у багатьох країнах, чим заслужили визнання і вдячність їхніх народів. Тисячі вихідців з України пройшли крізь вогонь Афганської війни, що принесла нам численні трагедії та біль утрат. Десятки були зі Старосинящини…

Ми пам’ятаємо і завжди пам’ятатиме про кожного нашого загиблого співвітчизника.

Через афганську війну пройшли 700 тисяч чоловік. І серед них 30% були українці. 15 тисяч воїнів загинуло у радянсько-афганській війні.

Статистика свідчить: 160 тисяч наших співвітчизників, українців, брали участь у цій війні. 3360 не повернулися; з них 3280 загинуло, а 80 пропало безвісти чи потрапило в полон. Такий рахунок Афгану.

Афганська війна героїчна і трагічна, вона тривала вдвічі довше ніж Велика Вітчизняна. Ніким і нікому не оголошена, вона потребує глибокого осмислення.

Від імені депутатів селищної ради, членів виконкому та особисто від себе дякую усім ветеранам-інтернаціоналістам за їх готовність до захисту рідної землі та вміння перемагати, за піклування за родинами загиблих і патріотичне виховання молодого покоління.

У селищній раді діє Програма діяльності Старосинявської районної організації ветеранів Афганістану на 2019 – 2020 роки, відповідно якої 25 тис. грн. виділено в 2019 році допомоги, у 2020 році теж заплановано її фінансування.

Нам потрібне об’єднання зусиль у питаннях соціального захисту інвалідів і ветеранів бойових дій та сімей загиблих. Коли в державі така нестабільна ситуація, нам треба об’єднуватися і не дати будь-кому жодного шансу розхитати країну та внести сум’яття в народ. Ми маємо підтримати Україну, тому що Україна у нас одна, підтримати громаду, в якій ми живемо.

Бажаю міцного здоров’я і мирного неба. Щастя вам і вашим рідним, здійснення усіх задумів та нових досягнень у ваших справах!

Привітали афганців голова районної ради Василь Олійник, заступник голови райдержадміністрації Оксана Ліщишина, голова районної організації ветеранів Афганістану воїнів-інтернаціоналістів Олександр Осадчук, Благочинний району ПЦУ Іоанн Задвірний.

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих учасників бойових дій на території інших держав. Про світлу пам'ять загиблих нагадали звуки церковних дзвонів Свято-Покровського храму в центрі селища.

Учасник заходів із с.Адамполя Віктор Пилипенко виконав пісні про події тих часів, які залишили глибокий емоційний слід в кожному серці.

Фото без описуФото без опису

Прес-служба ОТГ.