Фото без описуДосить часто у громадян виникають труднощі щодо зняття з реєстрації у власному будинку чи квартирі особи, яка не є власником, не проживає протягом певного часу і добровільно звернутися до міської (селищної) ради у відділ державної реєстрації для зняття з реєстрації місця проживання не бажає. В такому разі  вирішити дану проблему і визнати особу такою, що втратила право користування жилим приміщенням можливо за рішенням суду.

Відповідно до статті 72 Житлового кодексу Української РСР визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Частина друга статті 405 Цивільного кодексу України передбачає, що члени сім’ї власника житла втрачають право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Згідно ст. 71 ЖК України, при тимчасовій відсутності без поважних причин наймача або членів його сім’ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Відповідно до ч. 2 ст. 107 ЖК України у разі вибуття наймача та членів його сім’ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті договір найму жилого приміщення вважається розірваним з дня вибуття. Якщо з жилого приміщення вибуває не вся сім’я, то договір найму жилого приміщення не розривається, а член сім’ї, який вибув, втрачає право користування цим жилим приміщенням з дня вибуття.

У позовній заяві, яка повинна відповідати нормам Цивільного процесуального кодексу України ( статті 175-177), зазначаються дані сторін, зацікавлених осіб, викладається суть позовних вимог, тобто описується за яких обставин особа була зареєстрована, протягом якого часу не проживає, інші обставини, які доказують, що особа втратила право проживати у жилому приміщенні.

До позовної заяви додаються докази, якими можуть бути: довідка про склад осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні; копії документів, які підтверджують, що позивач є власником житла (договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину та інші..); копія будинкової книги, де є запис про реєстрацію особи, яка втратила право проживати у житловому приміщенні; акт про відсутність члена сім’ї протягом певного часу; довідки відділення поштового зв’язку про те, що особа не отримувала поштові відправлення, які надходили на її ім’я чи особисте листування із якого вбачається, що особа дійсно змінила місце проживання; інші докази зокрема: утворення сім’ї в іншому місці, перевезення майна в інше жиле приміщення, виїзд в інший населений пункт, укладення трудового договору на невизначений строк тощо; пояснення свідків, які підтвердять в суді факт не проживання особи в житловому приміщенні.

За розгляд такої позовної заяви в суді потрібно буде сплатити судовий збір, який з 01 січня 2019 року становить – 768 грн. 40 коп.

Отримати більш детальну інформацію можна у  дистанційному пункті доступу до безоплатної правової допомоги відділу “Летичівське бюро правової допомоги” Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги . Прийом громадян проводиться щовівторка та щоп’ятниці з 9 год. до 12 год. у приміщенні Центру надання адміністративних послуг Старосинявської селищної ради за адресою: 31400, вул.Грушевського, буд.61, смт.Стара Синява Старосинявського району Хмельницької області.

 

Оксана Куцоконь, головний спеціаліст відділу

“Летичівське бюро правової допомоги”