Фото без опису14 червня – Всесвітній день донора крові відзначає багато країн світу.  Всесвітній день донора крові було засновано під егідою ООН в травні 2005 року  Всесвітньою асамблеєю охорони здоров'я ООН в Женеві. Саме цього дня 1868 року австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.

Мета відзначення Всесвітнього дня донора крові – підвищити обізнаність про необхідність безпечної дачі крові , а також висловити подяку всім донорам, які добровільно і безоплатно дарують свою кров для порятунку життя інших людей. Важливість Всесвітнього дня донора крові перегукується з безсумнівною важливістю самого донорства. Як відомо, потреба в донорській крові виникає у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.

Для скорочення захворюваності і смертності велике значення має рівний доступ до безпечної крові і продуктів крові всіх, хто їх потребує. Але такий доступ може бути забезпечений лише в разі значного збільшення числа людей, які свідомо, регулярно і добровільно здають кров.

Донори були і надалі залишаються єдиним джерелом отримання крові для лікування хворих. Кожен третій мешканець планети хоча б раз у житті потребує донорської крові.

Фото без описуДонором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років, незалежно від статі та професії. Для здорової людини донорство не шкідливе. Ретельний медичний відбір донорів забезпечує здійснення гуманного принципу медицини – максимальна користь хворому, ніякої шкоди донору.

Кожна здорова людина без будь-якої шкоди для здоров’я 1-2 рази на рік може здати по 400-450 мл крові. Наукові дослідження показали, що після цього практично ніяких змін в хімічному і фізіологічному складі крові не наступає. Таким же залишається гемоглобін, кількість еритроцитів і об’єм циркулюючої крові. А тому здані донором 450 мл крові із загальної її кількості в організмі (5-6 л) – це дорогоцінний дар для збереження здоров’я і життя хворих.

Сучасна медицина має тисячі лікувальних препаратів, але медики сходяться на одному: ніщо не може замі6нити людську кров. Тож донори потрібні хворим людям завжди, щохвилини.   

Варто замислитись над тим, що рятуючи чиєсь життя сьогодні, ми отримуємо надію на порятунок свого завтра.



  КНП «Старосинявський ЦПМСД» .