Фото без описуУ четвер, 1 лютого у місті Берлін, Німеччина, відбулась зустріч Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної та Державної міністерки у справах Європи та клімату Німеччини Анни Люрманн. На зустрічі обговорили подальші кроки в межах руху України до членства в Європейському Союзі та підтримку Німеччини на цьому шляху.

Так, зокрема, в межах зустрічі Ольга Стефанішина поінформувала співрозмовницю про реалізацію чотирьох додаткових кроків, визначених Єврокомісією у Пакеті розширення. Зокрема, найближчим часом очікується голосування у Верховній Раді за законопроєкт про доброчесне лобіювання (№10337) у другому читанні і в цілому.

Учасниці зустрічі обговорили імплементацію законодавства, що стосується захисту прав національних меншин, зокрема з урахуванням домовленостей, досягнутих в Ужгороді українською та угорською сторонами.

В антикорупційній сфері Україна та ЄС зосереджують увагу на забезпеченні системного обміну даними та моніторингу.  Так, Ольга Стефанішина поінформувала Анну Люрманн про долучення України до електронної платформи для збору даних у сфері боротьби з організованою злочинністю та корупцією у країнах розширення (Е-платформи), дані якої будуть використані для оцінки прогресу України.

24 січня 2024 року Україна та ЄС провели ознайомчу онлайн зустріч щодо обговорення порядку роботи з Е-платформою. У зустрічі взяли участь понад 50 представників правоохоронних та антикорупційних органів України.

Ольга Стефанішина та Анна Люрманн привітали рішення Європейської Ради про надання Україні 50 млрд євро на період 2024-2027 роки у межах програми Ukraine Facility, а також пропозицію Європейської Комісії щодо призупинення імпортних мит та квот на український експорт ще на рік.

«Маємо підійти системно до вирішення питань торгівлі та експорту. Пропозиція Європейської Комісії створює хороше підґрунтя для пошуку оптимального рішення у межах переговорного процесу про вступ України до ЄС. Разом з тим, слід пам’ятати, що саме Україна забезпечила розблокування транзиту Чорним морем. Це наш ключовий внесок у зниження напруги всередині ЄС», – зазначила Ольга Стефанішина.

Ще однією темою під час зустрічі став початок процесу оцінки відповідності українського законодавства праву ЄС (скринінгу).  Анна Люрманн в цьому контексті повідомила про те, що Німеччина готова розширити допомогу Україні для посилення спроможностей у межах переговорного процесу та адаптації українського законодавства. Було погоджено, що у фокусі уваги Німеччини будуть питання зеленої трансформації, екологічної політики, а також верховенства права, фундаментальних прав.

Євроінтеграційний портал