Фото без описуВчора 1 березня 2023 року в читальному залі  Старосинявської центральної бібліотеки відбувся круглий стіл «Старосинявщина в умовах війни росії  проти України» до річниці   повномасштабного вторгнення  РФ в Україну.

Ведуча заходу бібліотекар 1 категорії Наталя Данілкович звернулась до присутніх:  «24 лютого виповнилося 365 днів від початку злочинного повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Цей напад став кульмінацією загарбницької війни, яку Москва розпочала проти України 9 років тому з окупації Криму у 2014 році.

24 лютого 2022 року близько 4-ї години президент РФ Володимир Путін оголосив про початок «спеціальної воєнної операції», метою якої він назвав «демілітаризацію і денацифікацію України». За кілька хвилин російські ракети атакували українські аеродроми та військові об’єкти по всій Україні, почалося відкрите збройне вторгнення росіян із території Білорусі та тимчасово окупованого Криму. Російсько-українська війна, розпочата РФ у 2014-му, перейшла в нову гостру фазу.

Повномасштабне вторгнення військ противника до України велося багатьма напрямками. Путін планував бліцкриг: висадити десант на Гостомельський аеродром і захопити Київ за підтримки важкої бронетехніки й артилерії, які зайшли через Чорнобильську зону. Вважалося, що після цієї блискавичної атаки українська влада капітулює. На взяття Києва відводилося не більше як 3–5 днів. Паралельно було завдано удару з півночі по Чернігову, Сумах та Харкову, а з півдня – на Одесу, Миколаїв, Херсон і Маріуполь.

У перші дні війни жертвами російських авіаударів стали передусім мирні українські міста та села. Географія ударів охопила всі регіони країни. На окупованих територіях зафіксовані випадки мародерства та масових вбивств, катувань, зґвалтувань, викрадення представників місцевого самоврядування, священників, журналістів, відомих людей».

Вона закликала разом згадати ще раз ті страшні перші дні війни, переглянувши історичні моменти  війни в короткому відеофільмі.

За рік, що минув від повномасштабного вторгнення, Український народ продемонстрував світові приклади мужності, стійкості, сміливості, кмітливості та єдності перед жорстоким ворогом, що чисельно переважає. Українці вистояли й довели свою спроможність перемагати російську військову агресію. У лютому 2022 року чимало політиків на Заході були переконані, що українці не вистоять проти цієї навали. Але за рік великої війни Збройні сили України захистили Київ, вигнали окупантів з півночі України, провели успішні Харківську та Херсонську наступальні операції. Героїчний опір українців – це не лише боротьба за фізичне виживання Українського народу та свободу країни. У цій війні Україна захищає свій європейський вибір, свої ідентичність і цінності як частину європейських. Українці проливають кров за вільну, демократичну, незалежну Україну.

Учасники круглого столу згадали  імена людей, які потом і кров’ю пишуть нашу історію,  наших героїв- земляків, які віддали найцінніше – життя, щоб ми могли вранці прокидатися, жити та радіти кожному новому дню. Згадали всіх поіменно і  пом’янули Героїв хвилиною мовчання.

Ведуча представила  учасників круглого столу:

  • Людиноненависницька ідеологія кремля: від комуністичного режиму до рашизму

         Маркова С.В., професор, доктор історичних наук Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту (онлайн;)

  • Діяльність органів влади та місцевого самоврядування з метою організації національної безпеки і оборони

         Здебський В.Е., селищний голова

        Попик О.Ф., заступник селищного голови

  • Героїзм старосинявців – захисників України

        Королевський М.М., начальник десятого відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

  • Волонтерський рух на теренах регіону  

 Туранська Р., Галиш В.,  Лушней М, Кравчук  Ю., Макаровська М., Макаровський А. - волонтери

  • Підтримка внутрішньо переміщених осіб

         Вікарська Н.М., заступник селищного голови

  • Установи освіти і культури краю в умовах війни

                 Пузирук О.М., начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури   виконавчого комітету Старосинявської селищної ради

                Бортнік Г.В., в.о. начальника відділу культури, національності, релігії  та туризму Старосинявської селищної ради

              Іванець О.М., директор комунального закладу «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради»

Сьогодні Україна ефективно стримує російську збройну агресію завдяки зусиллям на військовому, дипломатичному, інформаційному фронтах, а також потужній міжнародній допомозі. Ми боротимемося, доки не звільнимо від окупанта останній сантиметр української землі. Тож наше суспільство має й надалі залишатися консолідованим для перемоги над агресором і розбудови демократичної правової держави в сім’ї європейських народів.

Від 2014 року Україна бореться за суверенітет і соборність. Російський агресор тимчасово окупував окремі українські землі. Але всі вони обов’язково будуть звільнені. Україна переможе ворога й відновить територіальну цілісність.

Вистояли – переможемо! Слава Україні! Героям Слава!

 

За матеріалами заходу