Головне, що нас сьогодні об’єднує та спонукає до активних дій – це боротьба за Перемогу України і мир у всьому світі! Рік тому, 24 лютого 2022, близько четвертої ранку, російські війська почали повномасштабний наступ на Україну з масованого бомбардування.

Ранок, який змінив нас, але не зламав. Вони думали, що їм буде достатньо трьох днів, щоб Україна підняла руки, Світ не вірив, що ми вистоїмо…

Минув рік очікувань та сподівань, рік повномасштабної війни. Він минув, і повірте, був для нас досить непростим...

Війна торкнулася усіх  жителів Старосинявської громади.   Щоденні зусилля ми спрямовували на підтримку захисників України, підтримували і зараз допомагаємо бійцям фронту на передовій – нашим землякам.

Ось коротко розповім вам про зроблені справи.

За  рік повномасштабної війни у кожному населеному пункті кипить робота і кожен докладає максимум зусиль, аби наблизити перемогу.

 Брезень-2022 для нас розпочався із  будівництва оборонних укріплень на під’їздах до населених пунктів громади, до цього процесу були залучені як працівники селищної ради, так і жителі громади. Перші дні будівництва були напруженими, трудомісткими та важкими, чоловіки й допомога усіх  комунальних служб, підприємств дала свій результат – укріплення побудували.

За цей період співпрацювали  із 25 благодійними організаціями та фондами в допомозі переселенцям, для підтримки ЗСУ. Передавали бійцям на фронт теплий одяг, взуття, продукцію, ліки, генератори, будівельні матеріали для оборонних укріплень та все те, що потребували наші хлопці на передовій.

Продовжуємо надаємо всебічну допомогу військовим частинам, передаємо допомогу на передову продуктами, теплими речами, долучилися до акції «Народний автомобіль», яку організувала ГО «Спілка учасників АТО» (Олег Лучіцький, Віталій Бакун) – підтримуємо ЗСУ (зібрано спільно кошти на три автівки для оперативного виконання завдань та перевезення поранених).

Щиро вдячний усім, хто підтримував, чим міг! Це важливий і доленосний крок кожного у спільну справу – шлях до Перемоги!

Кожен населений пункт громади – своєрідний волонтерський штаб, дякуючи роботі старост на місцях, депутатів селищної ради, членів виконкому, працівників соціальної сфери, жителів сіл та волонтерів.

На території Старосинявської громади немає жодного населеного пункту, де б усі мешканці і старости сіл не працювали спільно для допомоги ЗСУ та переселенцям. Навіть маленька справа одного – в сукупності дає великий результат.

Спільними справами зуміли допомогти захисникам основними продуктами харчування в перші два місяці повномасштабного вторгнення агресора.  Дві тонни свіжої риби згідно соціальних угод із селищною радою надало благодійної допомоги ПрАТ «Хмельницькрибгосп». Жителі 15-ти старостинських округів та містечка взялися виготовляти рибні консерви в домашніх умовах, які використовувалися для вимушених переселенців та військових.

Працівники селищної ради організовували та формували вантажі для допомоги жителям міст, де ведуться важкі бої, надавали і продовжуємо надавати необхідну допомогу захисникам. Відправляли вантажі допомоги до міст Ізюм, Харків, Київ, Буча, Дніпро та інші.

Щиро вдячні за надану допомогу представникам Програми «U-LEAD з Європою», завдяки котрим ми спільно організували черговий транш допомоги захисникам.

Успішно реалізували на території громади проєкт «Сади перемоги». Великі площі картоплі висадили та зібрали гарний урожай у старостинських округах, загалом засадили картоплею 5,3 га. Урожай із загальної площі склав 55, 4 т. Картоплею забезпечуємо переселенців, лікарню, передаємо на ЗСУ.

Організовували та проводили благодійні заходи

У громаді відбувалися заходи на підтримку ЗСУ. Влаштовували благодійні виставки, благодійні концерти «Незламні», різні акції. Спрямовували всеможливу допомогу нашим хлопцям-захисникам. Перерахували одноденний заробіток працівників селищної ради на пошиття форменого одягу військовим. Робили захисні укріплення, виготовляли маскувальні сітки на передову.

У рамках проведення акції «Незламні» 21 травня 2022 р. проведено благодійний товариський матч з футболу серед команд «ОТГ Стара Синява» та «ОТГ Деражня «Олімп» та ярмарку-розпродаж солодощів, сувенірної продукції, виготовленої вмілими руками вихованців Старосинявського Будинку творчості школярів та працівників закладів дошкільної освіти Старосинявської територіальної громади. Матч закінчився рахунком 1:1, тож у підсумку перемогла дружба. А загальним підсумком благодійної акції стали кошти в сумі 20,4 тис. грн., які направлені захисникам-освітянам, що боронять цілісність та незалежність нашої держави. 

На початку травня у Хмельницькому проходив  благодійний футбольний турнір. Він зібрав 12 команд з міста та області. Команда «ОТГ СТАРА СИНЯВА» перемогла у змаганні. Під час нагородження було озвучено, що зібрані кошти адресно спрямованні на лікування та відновлення  постраждалих бійців ЗСУ. А зібрати вдалося 30 тисяч гривень.

За участю аматорів народного мистецтва громади, вихованців дитячих музичних шкіл та юних танцюристів в підтримку воїнам ЗСУ відбувся благодійний концерт «Незламні». Творчі виставки Будинку творчості школярів, різноманіття домашньої випічки від працівників Старосинявського дитячого садка «Зернятко», портрети відомих діячів від художника Валерія Солтуза, розіграш лотереї від працівників Старосинявської бібліотеки для дорослих, квітучі рослини та вироби ручної роботи працівників Будинку творчості школярів представлено на виставці. Спільними зусиллями було зібрано  понад 35 тис. грн., які спрямували на допомогу ЗСУ.

У співпраці із ПСП "Обрій" (керівник Олександр Крот, депутат селищної ради) та жителів Сьомаківського старостинського округу (діловод Катерина Гурина) організували збір овочів та фруктів для виготовлення сухих напівфабрикатів для приготування страв бійцям. Приватне сільськогосподарське підприємство «Обрій»  надало безкоштовно  500 кг  відбірних яблук на переробку - для  сухофруктів ЗСУ. Жителі Сьомаківського старостинського округу зібрали необхідні овочі для приготування борщових наборів (цибулю, часник, буряки, моркву, картоплю).

За сприянням в.о. директора Хмельницького політехнічного фахового коледжу НУ "Львівська політехніка" Олексія Матвєєва фрукти  та овочі сушили  при допомозі працівників коледжу, виготовляли сухі борщові набори.  Ми їх відправляли на передову нашим бійцям.

Старосинявська громада  зібрала  чергову допомогу захисникам на фронт Протягом вихідних мені випала честь разом із волонтерами - старостою Юрієм Скакуном, учасником АТО Олегом Лучіцьким  зі Старосинявської громади  з’їздити на лінію фронту.

Завезли допомогу, поспілкувалися та передали захисникам необхідні речі. Важко передати вам емоції від почутого і побаченого там…

Зараз уже зібрали кошти на квадрокоптер на допомогу нашим захисникам. Ось днями маємо передати. Він дуже необхідний хлопцям – це їхній захист від ворожих наступів.

 За цей період ми згуртувалися над підтримкою і допомогою ЗСУ, відправляли і продовжуємо відправляти все необхідне на фронт.     Понад  3  тисячі українців, які втікали з-під обстрілів після 24 лютого, прийняла у себе наша тилова Старосинявська громада  впродовж цього воєнного року. Це половина  від кількості місцевих жителів містечка Старої Синяви. Багато із переселенців  залишився тут проживати.

 Громадою ми провели в останню путь 30 кращих воїнів-захисників, Героїв фронту, які віддали найцінніше – життя за Україну. Вічна пам'ять Героям!

Кожній родині загиблого  селищна рада надала фінансову допомогу згідно програми «Турбота» селищної ради, інші  допомоги, яких вони потребували – сприяли у вирішенні усіх можливих проблемних питань.

 … Але наша боротьба триває і досі. Ми продовжуємо боротися, допомагати, волонтерити та жити.

У цей день я висловлюю слова вдячності усім вам за самовіддану щоденну працю, високу активність у громадському житті, підтримку та розуміння, бажання та здатність здолати усі негаразди і разом йти до Перемоги України! Дякую вам! Миру, добра, благополуччя вам!

https://rada.info/upload/users_files/04402824/044ad0d1f1a8a8d1f7bb91256656fb0f.pdf

 

Із виступу селищного голови Віталія Здебського

на заході:  круглий стіл «Старосинявщина в умовах війни росії  проти України»

до річниці   повномасштабного вторгнення  РФ в Україну