Фото без описуУповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець 21 грудня оприлюднив алгоритм з пошуку зниклих безвісти військовослужбовців.

"У зв’язку із збройною агресією безліч людей пішли захищати Україну, і багато сімей втратили зв’язок з рідними, тому хочу поділитися корисною інформацією. Пропоную переглянути алгоритм дій, якщо хтось з ваших близьких зник", — зазначив він.

Омбудсмен радить зібрати інформацію про причину відсутності зв’язку із захисником у військової частини. Зокрема зателефонувати на її гарячу лінію та уточнити останнє місцезнаходження захисника та обставини, після яких він зник. Крім того, слід встановити комунікацію із територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, з якого була мобілізована людина, а також перевірити наявність чи відсутність повідомлення від частини про підтвердження статусу зниклого безвісти.

Лубінець також рекомендує використовувати українські ресурси для пошуку особи самостійно. Це телеграм-канали з пошуку людей під час війни та українські сервіси з пошуку зниклих або загиблих.

Уповноважений зауважив, що родичі або члени сім’ї мають право отримати достовірні дані про місце перебування та обставини смерті і місце поховання (якщо воно відоме).

Раніше представник Офісу уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин Олег Котенко повідомив, що родини, які втратили зв'язок зі своїми рідними, першу чергу мають звернутися до поліції і здати ДНК:

Якщо близька людина зникла чи не виходить на зв’язок, він радить діяти за таким алгоритмом:

  1. Звернутися до Нацполіції із заявою про зникнення людини. Якщо в поліції вважають за доцільне взяти зразок ДНК, обов’язково це зробити. За словами Котенко, це необхідна процедура, яка не означає, що людина загинула.
  2. Звернутися до Національного інформаційного бюро за телефоном "гарячої лінії" — 16-48. Таким чином держава веде облік тих, хто зник під час війни.
  3. Звернутися до Офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин. Телефон для дзвінків з України: 0800339247. З-за кордону можна зателефонувати (або зв’язатися месенджерами) за номером: +38 095 896 04 21.

"Дуже багато людей, яких ми рахуємо безвісті зниклими, тому що немає зв’язку (збили вишку), але вони знаходяться. Є ті люди, які ми розуміємо, де вони знаходяться, тому бо був втрачений зв’язок. Але дуже багато людей ми знаходимо і в полоні також", — підкреслив Котенко.

В Україні у липні 2022-го понад сім тисяч українських військових вважалися зниклими безвісти.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими розробив “дорожню карту” дій сім’ї у випадках, якщо родич, зарахований до лав ЗСУ, правоохоронних органів, зник безвісти, потрапив у полон чи загинув. У "дорожній карті" інформація розміщена по розділах, з чіткою послідовністю дій в тій чи іншій ситуації. Завантажити “дорожню карту” можна за посиланням.