Фото без описуУ сільському клубі с.Ілятка проведено майстер - клас з виготовлення дідуха, діти ознайомились зі звичаями та традиціями, пов'язаними з цим дійством.

Незважаючи на серпневу дощову погоду, жнивна кампанія-2022 продовжується. Деякі господарства уже зібрали зернові. Як говорять давні народні звичаї – завжди наші пращури святкували обжинки, і цей обряд звеличував працю хлібороба. Щоби зберегти знання про обряд обжинків та продовжити його історію, в Ілятківському сільському клубі для молоді села відбувся майстер-клас, який провела завідувач сільського клубу Анастасія Ревнюк. Діти навчалися виготовляти своїми руками дідухи з колосся та квітів, як обереги від усього злого.

З історії обряду: близько Спаса (кінець липня і початок серпня) жнива закінчувалися. До Спаса обжинали майже всі господарі, в цей день вони приносили до церкви житні вінки; священик освячував їх разом з плодами і хлібом, що був спечений з борошна нового врожаю. Ці вінки ретельно зберігалися, і зерном з них засівали озимі поля… На Спаса, як правило, завершували жнива і святкували Обжинки.

Обжинки розпочиналися оспівуванням останнього скошеного снопа та «Велесової бороди» (її ще називають «Спасовою»)  - трохи нескошеного збіжжя, зігнутого колоссям до землі. Парубки проповзали під ним, «щоби в них цілий рік спина не боліла». Сплетений з останніх колосків вінок накладали на голову найкращій жниці, яку називали царицею, і з останнім снопом йшли на подвір'я господаря, співаючи обрядові пісні. Господар зустрічав на воротах і запрошував на обжинкову толоку, що завершувалася грою троїстих музик і різними забавами.

На обжинки сплітали із польових трав та різного колосся дідухи, щоби на наступний рік вродило, щоб в домівках панував достаток, мир і спокій.

 

Фото без опису

Старосинявський Будинок культури