Фото без описуСьогодні у селищній раді відбувся прийом громадян, який провів селищний голова Віталій Здебський. На прийомі побувало  7 жителів с.Йосипівка із старостою Іваном Луценком, котрі звернулися до селищного голови підтримати працівників фельдшерсько-акушерських пунктів щодо утримання ФАПів, медичного обслуговування жителів сіл.

Питання, яке сьогодні виникає, є вкрай актуальним. Фельдшерсько-акушерські пункти - одна з невід'ємних складових первинної ланки системи охорони здоров'я в сільській місцевості. Саме вона найближча до людей, саме сюди жителі сіл звертаються за першою медичною допомогою. У селі (і не тільки в Йосипівці) мешкає більшість людей похилого віку, тому присутні на прийомі громадяни одностайно висловили свої думки щодо необхідності збереження сільських ФАПів, хоча їх не бачить в структурі закладів  охорони здоров’я держава.

Проте проблем щодо фінансування та утримання ЗОЗ чимало: від кількості укладених декларацій із населенням залежить фінансова спроможність  ЦПМСД; є чимало проблем із забезпеченням ФАПів молодими фахівцями, новим сучасним медичним обладнанням, тощо.

Сьогодні основа реформи первинної ланки охорони здоров'я - сімейний лікар, який надає весь перелік допомоги на первинному рівні. Держава передбачила ставку на кожного лікаря, кількість пацієнтів, яку він може обслуговувати. Проте кожен лікар має сам визначити, скільки медсестер у нього має бути, санітарок і т.п.

НСЗУ не виділяє кошти на утримання ФАПів і ФП, так як це не передбачено Програмою медичних гарантій.  

Фото без опису

Згідно Договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій НСЗУ оплачує медичні послуги, які надають сімейні лікарі, педіатри та терапевти, згідно з наказом МОЗ від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги».

Селищний голова Віталій Здебський роз’яснив: «Ситуація, яку сьогодні ви бачите і знаєте, складна. Окрім того, в країні воєнний стан. Ми розуміємо всю складність теперішнього часу. Ніхто ФАПи не закриває, ми винайшли кошти із селищного бюджету на підтримку сільської медицини, в минулих роках із селищного бюджету виділяли близько півмільйона гривень на підтримку працівників сільських ФАПів. Даний період часу досить складний, коли зараз значно підвищено тарифи на енергоносії для навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, комунальних закладів, фактично працівникам скорочено виплати, але поряд на вагу ставиться оперативне забезпечення медичного обслуговування сільського населення в період воєнного стану, у селах більшість люди похилого віку, є переселенці, малі діти, враховуючи ситуацію із цінами на пальне, їм непросто добратися до лікарні чи амбулаторії. Ми забезпечуємо  діяльність фельдшерів у селах на сьогодні – це стосується не лише Йосипівки, а сіл Бабине, Теліжинці, Уласово-Русанівка та ін., де  медична реформа не передбачала фінансування ФАПів.»

Питання розглянуто,  обговорено із громадянами, надано вичерпні відповіді під час прийому громадян. Питання підтримали члени виконавчого комітету сьогодні (офіційну інформацію про засідання виконкому  оприлюднимо найближчим часом).

За матеріалами прийому громадян.