Фото без описуСьогодні сталася пожежа у селі Нова Синявка, на вулиці загорілися залишки сухої рослинності.  Вогонь під час спеки почав швидко поширюватися і набирати  більшої сили. Староста села Віталій Синиця звернувся за допомогою до рятувальників.

Мирослав Явдощук,  головний інспектор  ВЗНС ХМРУ ГУ ДСНС у Хмельницькій області повідомив, що рятувальники оперативно відреагували та погасили пожежу, котра могла наробити лиха у селі. Наразі спекотні дні,  навіть невеликий вітер може роздмухувати вогонь і сприяти поширенню. Йдуть жнива.  Найчастішою причиною пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем у хлібних масивах. Найменша необережність — паління, кинутий недопалок, розведення багать, спалювання пожнивних залишків, іскри від сільгоспмашин, а також технічна несправність збиральних машин і порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації можуть призвести до знищення врожаю.

Тому звертаюсь до керівників фермерських господарств, сільгосппідприємств та інших агроформувань з проханням дотримуватись вимог правил пожежної безпеки під час збирання та зберігання врожаю. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв.

Фото без опису

Окремо наголошую на тому, що в період збирання врожаю категорично забороняється: спалювання стерні, післяжнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема й на тих, де жнива закінчилися. У випадку, якщо лиха уникнути не вдалося й пожежа на хлібному масиві все ж таки виникла, негайно потрібно повідомити у пожежно-рятувальну службу за номером 101, потім приступити до оборювання осередку пожежі по периметру, щоб унеможливити поширення полум’я далі. До приїзду пожежних підрозділів необхідно намагатися самостійно ліквідувати пожежу наявними силами та засобами й пристосованою до гасіння технікою.  Літо – взагалі  відповідальна пора для хліборобів і всіх мешканців громади. Тому будьте обачні з вогнем! Не ігноруйте  обережністю поводження з вогнем!

За матеріалами 34-ої державної пожежно-рятувальної частини
4 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Хмельницькій області