Фото без описуВідчуття щастя – це те, що людина отримує як результат власних перемог і досягнень. Ми щасливі, коли перемагаємо власні страхи, ми щасливі, коли наші досягнення втілюються у життя, коли кохаємо, народжуємо дітей, коли у мандрівках споглядаємо казкові пейзажі… ми можемо мати здатність бути щасливими все наше життя…

На відміну від зрілої людини, яка розуміє  і позитивні, і негативні наслідки своїх дій, людина, що схильна до вживання наркотиків, хоче отримати це, в її випадку абсолютно оманливе, короткочасне і нетривке відчуття «на халяву», просто так, без зусиль… прямо зараз…

Наркотики – це чисто хімічна пастка для тих, хто не здатен чи не хоче думати про наслідки. Адже наркотики знижують чутливість головного мозку людини до ендорфіну – природнього гормону щастя, що виробляється у мозку. За секунди згубної ілюзії споживач наркотиків розплачується важкою та тривалою депресією, небажанням жити. Людина втрачає своє положення у суспільстві, у сім’ї, від неї відмовляються родичі, близькі, друзі, кохані. Вона дуже гостро відчуває цей біль – біль втрати самої себе, відчуває безвихідь, але кинути наркотики самостійно вже не здатна, адже виникає синдром залежності, звикання.

Вчені довели, що звикання формується і на фізичному, і на психологічному рівнях. На фізичному рівні виникають дуже сильний суглобовий біль. Як розповідають самі наркомани, відчуття таке, ніби кістки перепускають через повільну м’ясорубку, до цього стану приєднуються як правило симптоми, що нагадують сильну застуду. Людина розбита та розчавлена фізично.

Шкода для суспільства величезна, адже наркотики – це не лише загублене покоління, люди не тільки без майбутнього, але і без теперішнього, хвороби, інфекції, СНІД, інвалідизація, народження розумово відсталих дітей, що вже мають наркотичну залежність, сформовану у череві матері, злиденність, злочинність, проституція, відмова батьків від власних дітей, суїциди.

Перші спроби вживання наркотиків виникають, як правило, в молодіжному середовищі, від цікавості, за компанію, з бажанням «спробувати розширити свідомість». Виникає серйозна небезпека передозування, прийому неочищеної наркотичної речовини, розв’язної сексуальної поведінки, небезпечного поєднання з алкоголем, неадекватної поведінки під час виникнення страхітливих галюцинацій, що може призвести до смерті.

Особливо хочеться наголосити на тому, що людина, перебуваючи під дією страхітливих галюцинацій, несе серйозну небезпеку для всіх оточуючих – адже, просто бігаючи по дорозі, може спричинити ДТП зі смертельним наслідком, і на жаль, не лише для себе. Більшість сучасних наркотиків, що рекламуються як «легкі», містять у своєму хімічному складі елементи «важких наркотиків», тих, що дуже швидко формують і фізичну, і психічну залежність. Саме таким чином наркоторговці досягають «розширення клієнтури». Адже підліток, який помилково вважав, що «пробує легкий наркотик», насправді запускає в свій організм «важку» хімічну речовину, яка здатна блокувати рецептори його головного мозку лише за 1-2 прийоми, тепер він «100% клієнт» для бариги-наркоторговця, який вже нікуди не подінеться від нього до кінця свого життя.

У наш час просто не існує підлітків, які не мають достатньо обгрунтованої інформації про негативний вплив наркотиків – батьки говорять, вчителі розповідають, є негативний досвід знайомих чи друзів, ЗМІ транслюють телепередачі та документальні фільми, обговорюються трагічні випадки в «Надзвичайних новинах». У всесвітній мережі Інтернет інформації більше, ніж достатньо.

Чому все це не допомагає, не зупиняє епідемії вживання наркотиків?

Тому що ми перестали дивитися в очі нашим дітям, цікавитися, чим вони живуть, які в них інтереси, що їх хвилює, що їх лякає, чого вони насправді прагнуть. Наркотики приходять туди, де є пустота – де немає поваги і взаєморозуміння у сім’ях, де до дитини не дослухаються, де не прагнуть наповнити її особисте життя, де заощаджують на цікавих секціях, спільних мандрівках, доступних розвагах.

З наркоманією неможливо боротися, бо коли вона вже є – її можна тільки лікувати, на жаль, досить часто – примусово.

Наркоманію треба попереджувати.

Дитина повинна знати, що таке наркотик, як у всьому цивілізованому світі – в 6 років, від учителя, а не в 12 років від наркоторговця.

Вона повинна мати достатні психологічні навички, щоб морально постояти за себе та сказати тверде «ні» наркотикам і у власній компанії підлітків, і у молодіжному середовищі.

Вона має бути навчена чіткому алгоритму дій, якщо їй запропонували наркотик – твердо відмовитися, сповістити батьків, сповістити вчителя.

Наші підлітки мають знати, як поводити себе у випадку, коли в їх присутності одному зі знайомих після вживання наркотиків стало зле – адже досить часто перелякані діти просто тікають, нікого не сповістивши про те, що сталося, залишаючи у небезпеці, а фактично - помирати, свого друга чи знайомого. Саме страх перед дорослими і бажання приховати факт вживання наркотиків стає найчастішою причиною смерті підлітків від передозування наркотиків, коли вони ховаються у занедбаних будовах, підвалах, на горищах будинків. Підліток повинен усвідомлювати, що в такому випадку його власне боягузтво може призвести до смерті друга – і він стає злочинцем, як людина, що могла врятувати, але втекла і залишила помирати свого друга.

Перше, що потрібно, це кликати на допомогу всіма способами – дзвонити, кричати. Оптимально – викликати швидку. При можливості викликати у друга блювоту, після цього до приїзду швидкої напоїти великою кількістю води. Намагатися не дати «відключитися», заснути – тормошити, сильно терти носа, боляче крутити вуха, покласти під холодний душ.

При можливості рухатися назустріч швидкій – витягнути з підвалу, спуститися з горища, рухатися у напрямку під’їзду до будівлі. Принаймні, якщо наші діти вивчать ці алгоритми, у них саме по собі значно знизиться бажання гратися з долею .

Найсуттєвіший вплив на свідомість дитини мають наочні засоби навчання. Покажіть вашій дитині – як виглядає справжній наркоман, людина, яка рачкує по вулиці і справляє потреби, не знімаючи штанів, як виглядає людина під впливом галюцинацій – цих сюжетів в інтернеті існує велика кількість.

До того моменту, коли ваша дитина зустрінеться з наркотиком в реальному житті, в неї вже має бути сформоване чітке негативне ставлення до них. Адже головне призначення батьків – це не захистити своє «чадо» від усіх можливих проблем і небезпек реального життя, а підготувати свою дитину до глибокого і усвідомленого розуміння наслідків власних вчинків. Саме найцінніше, що можуть передати батьки своїм дітям – це свій досвід і основи свого світогляду, моралі.

У теперішніх умовах головне – це сформована довіра між вами та вашою дитиною. Тільки ви, і саме ви повинні розпитати її про відносини з класом, вчителем, другом, знайомими, тренером. Адже в підвали полізе лише та дитина, яка втрачає адаптацію і соціалізацію у власному середовищі. Дитина, яка з радістю біжить з секції в бібліотеку, по дорозі в підвал не полізе.

Існують сучасні способи контролю за вживанням наркотиків – експрес-тести, якими в домашніх умовах можна провести аналіз на вміст основних груп наркотичних речовин в сечі вашої дитини. Вони є у вільному продажу в аптеках, інструкція досить проста. Батьки повинні чітко усвідомлювати, що якщо у такому випадку результат позитивний – з «жорстким» вихованням та лекціями вони вже запізнилися – тепер дорога тільки до фахівця-нарколога.

Вміти визнавати правду – це мабуть, найголовніше, чому ми маємо навчитися самі і навчити власних дітей – говорити правду самим собі. Зволікання, вмовляння та нерішучість в таких випадках – це або повільна смерть від наркотиків для вашої дитини, або її сплюндроване по тюрмах життя.

Законодавством України передбачено адміністративно-кримінальну відповідальність за вживання, зберігання, перевезення наркотиків. Передбачені заходи максимально суворі, вже з 14-річного віку особи несуть кримінальну відповідальність.

Що ж повинно насторожити батьків та вчителів у поведінці дитини ?

- байдуже відношення до навчання, зневажливе ставлення до своїх обов’язків (погіршення успішності, прогули, відмова від навчання);

- зміна кола знайомих, поява нових «друзів», з якими він вас не знайомить (зазвичай ці «друзі» уникають заходити в квартиру і викликають підлітка на вулицю телефоном);

- заміна колишніх інтересів та захоплень прагненням проводити час з новими приятелями, незрозумілі виїзди з ними за межі міста (за наркотиками);

- зміна зовнішнього вигляду підлітка: незвичне почервоніння чи блідість шкіри обличчя, незвичайна сальність шкіри обличчя, різка зміна ваги (схуднення чи збільшення ваги) ;

- блиск очей з незвичайною зміною величини зіниць (занадто розширені і не реагують на світло, занадто звужені і теж не реагують на світло) ;

- поява жовтизни на зубній емалі чи швидке руйнування зубів;

- зміни в темпі мови (прискорення чи уповільнення) ;

- порушення біологічних ритмів, тобто сонливість вдень і неможливість заснути вночі;

- зміна ритму активності: зниження вранці і вдень (сонливість, в’ялість) і підвищення її в другій половині дня, ближче до ночі (безсоння) ;

- різкі зміни настрою (від невмотивованої ейфорії до пригніченого стану і депресії);

- різкі зміни сну  (безсоння змінюється тривалим, незвичайно глибоким сном, важко розбудити) ;

- різкі зміни апетиту (поганий апетит змінюється ненажерливістю) ;

- незрозуміла спрага (прийом незвичайно великої кількості рідини, переважно солодкої) ;

- порушення травлення – блювота, закрепи, проноси;

- часті стани, що за всіма ознаками нагадують застуду, але без кашлю і температури;

- поява нової тематики малюнків у підлітків, які захоплюються малюванням (зображення шприців, головок маку), поява аналогічних татуювань;

- поява брехливості, відчуженості чи зовнішньо немотивованої ворожості, грубості, особливо по відношенню до батьків;

- поява грошових «боргів», продаж сімейних коштовностей чи перепродаж речей для придбання «кишенькових» грошей;

- поява слідів проколів шкіри по ходу підшкірних вен.

Крім вказаних ознак, необхідно звернути увагу на появу у квартирі:

  • тютюнового диму з незвичним домішком запаху горілої трави чи синтетики;
  • закопченого посуду (миски, ложки) ;
  • шприців, лікарських засобів, цілих чи подрібнених рослин, згортків, бинтів, просочених розчином коричневого кольору;
  • засобів побутової хімії, не вами придбаних.

Дитина повинна перебувати під постійним, але м’яким і ненав’язливим контролем батьків.

Необхідно перешкоджати впливу на підлітків негативних лідерів, вчити дитину уникати «важких підлітків» та їх поганої компанії.

Життя вашої дитини повинні наповнювати фізкультура та мрії про спортивні досягнення, творчість та цікаві для неї секції, хобі, колекціонування, навчання, здобуття простих професійних навичок.

Наркотики шукають пустоту.

Памятайте! Наркоманію легше попередити, ніж її вилікувати.

Директор КНП «Старосинявський ЦПМСД»

Психіатр району                                Ананьєва Н.О.