Всесвітній день  боротьби з тютюнопалінням  — встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, відзначається 31 травня кожного року.

В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Тютюнопаління – один з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, найбільш поширена у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб.

Кожні 8 секунд на земній кулі помирає людина з цієї причини. Якщо відношення до тютюнопаління не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини буде помирати понад 10 млн. чоловік. Вживання тютюну відбувається через органи дихання. Тому перш за все страждає легенева система: дихальні шляхи і легенева тканина. Легені у 80% курців чорного кольору. Якщо починати курити у віці 12-13 років, то у 67% у тридцятирічному віці можна мати таке захворювання як емфізема легенів. Тютюнопаління є причиною 90% усіх випадків захворювань на рак легенів. У курців рак легень буває в 20 разів частіше, ніж у некурців. Найбільше страждає від тютюнопаління репродуктивна функція людини. Також особливо негативно систематичне отруєння впливає на серцево – судинну систему. У всіх хто палить, частота скорочень частіша у 2-2,5 рази, таким чином скорочується час відпочинку для серця і воно швидше зношується. У 12-13 разів частіше трапляються захворювання серця: серцева недостатність, інфаркт міокарду, стенокардія, звуження судин. До 40% усіх випадків смерті від ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту пов’язані з палінням сигарет. Також негативно впливає пасивне тютюнопаління на здоров’я оточуючих. В приміщенні з курцем протягом лише 1 години людина, яка не палить, кожного разу спалює по половині сигарети.

Тютюновий дим у пасивних курців спричиняє головний біль, нездужання, зниження працездатності, швидку втому, подразнення верхніх дихальних шляхів. Особливо небезпечне пасивне паління для дітей. Тютюнопаління значно впливає на якість життя дітей, до прикладу, які починають курити з 8-10 річного  віку - не доживуть до межі середньої тривалості життя в середньому на 6-8 років; 35-річна жінка, що палить, проживе на 5 років менше за ту, яка немає такої звички; 35- річний курець проживає на 7 років менше, ніж чоловік , який не палить. Німецький професор Танненберг підрахував, що у наш час смертельний випадок на мільйон чоловік виникає у результаті :

  • авіакатастрофи – один раз на 50 років;
  • вживання алкоголю – раз на 4-5 днів;
  • автокатастрофи – раз на 2-3 дні;
  • паління – кожні 2-3 години.

Кожна цигарка скорочує життя людини у середньому на 12 хвилин.

Чому паління так поширене в сучасному світі, і чому люди палять?

Ми живемо в складному світі, який постійно випробовує нас на міцність. Здорова, сильна духом людина розуміє, що життя – це боротьба і по-філософськи ставиться до тимчасових труднощів. Емоційно слабка і духовно незріла людина панікує перед проблемами, відчуває тривогу, непевність, а тютюн, як і алкоголь, так і  наркотики є універсальними протекторами: залежно від потреби розслабляють або стимулюють нервову систему, підвищують судинний тонус, дають почуття задоволення, при цьому не вимагаючи жодного напруження, вольової боротьби, цілеспрямованої, тривалої праці над собою і своїм життям. Здорова, сильна духовно та інтелектуально людина одержує задоволення від життя через серце, мозок, через боротьбу і перемоги. Вона не потребує ніякої «хімічної радості».

 

Лікар - психіатр Ананьєва Н.О.