Ми ніколи не могли подумати, що у мирне життя українців ввірветься жорстока війна… Життя сільської громади теж змінилося: ми почали більше цінувати один одного, дорожити спокоєм та згуртувалися для відсічі ворогу. Стали пліч-о-пліч для надання всілякої допомоги ЗСУ з тилу.

Жителі сіл Пиляви, Миколаївки та Олексіївки приклали всі можливі зусилля для підтримки і військових, і переселенців, яких нараховувалося понад 160 ВПО у Пилявському старостинському окрузі. Жителі сіл підтримували чим могли: зібрали продукти харчування, матраци, подушки, одіяла та одяг для допомоги переселенцям та військовим.

З перших днів війни активно працювали над виготовленням домашньої консервації та випічки працівники місцевого кафе «Людмила» - кухарі Марія Шматлай та Марія Даценко, Віта Смола. Надійну підтримку в питаннях організації допомоги ми відчули від приватного підприємця В’ячеслава Пилиповича Грицака. Окрема подяка приватному підприємцю Ігорю Ігоровичу Коршуку, який надав благодійно одну тушку свинини для виготовлення м’ясних тушонок. Вагому допомогу надав керівник ФГ «Гоменюка С.М.» Сергій Максимович Гоменюк – 10 мішків борошна.

Жителі сіл зібрали фінансову підтримку бійцям – закупили 6 тушок свинини, котрі самотужки переробили на домашні консерви. Виготовили 2 тисячі банок тушонки з кашею.

Жінки також організували випікання домашнього сухого печива, хліба, вареників, пирогів. Вдома в Оксани Євгенівни Дзицюк, Галини Григорівни Киндич, Світлани Іванівни Баць, Любові Василівни Назаренко виготовляли і пакували на передову.

Варили вареники працівники місцевого навчального закладу - Пилявського ліцею та дитсадка «Капітошка». Долучилися до робіт і допомогли готувати страви працівниці культури, пошти, соціальні працівниці та педколектив місцевої школи і жінки-переселенці: Людмила Жежера, Наталія Приходько, Ліна Перерва, Анжеліка Білоус, Людмила Сухомлінова, Вікторія Сорокіна, Аліна Тютюнова, Юлія Демидова, Ніна Кішінець, Віта Добря та місцева жителька Наталія Куліш.

За сприянням селищного голови Віталія Здебського нам поступило 125 кг живої риби, котру наші жінки переробили на домашні рибні консерви. Ще 250 кг риби надав на підтримку військових ПрАТ «Хмельницькрибгосп». Загалом виготовили понад 450 півлітрових банок рибної консерви.

Зібрані продукти харчування та речі передали на волонтерський центр «Калина», центр надання допомоги продуктів харчування та речей при селищній раді та волонтерський центр у м.Хмельницькому, звідки допомога направлялася на переселенців, котрі зареєструвалися для проживання у громаді, та відвозили на передову для допомоги військовим і жителям міст, де велися важкі бої.

Дякуємо представникам благодійного фонду «Карітас» та БО Міжнародному благодійному Фонду «Червоного Хреста», які кілька разів поспіль на прохання ВПО приїздили до нас з метою надання всебічної допомоги та різних консультацій мешканцям-переселенцям нашого округу. Роздали допомогу – продукти харчування, засоби гігієни, одяг.

Щирі слова вдячності висловлюємо усім, хто знайшов сили, час і можливість підтримати захисників країни, допомогти тим, хто найбільше цього потребує. Ваші добрі справи – це наближення перемоги, наша спільна робота – це кроки боротьби за мирне і вільне життя. Разом до ПЕРЕМОГИ!

Володимир Кисилишин, староста сіл Пилява,

Олексіївка, Миколаївка,

Інна Білла, діловод селищної ради.