Сьогодні українська громадськість та українська діаспора в різних країнах Світу відзначає Всесвітній день вишиванки. Це міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Зазвичай, дата проведення - щороку в третій четвер травня (у будній день).

Фото без опису

Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Цього дня кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Старосинявська громада підтримала давні традиції: учнівська молодь, працівники культури, комунальних організацій, підприємств селищної ради та органу місцевого самоврядування нині прийшли у вишиваному українському одязі. До акції долучилися й окремі жителі громади зі Старої Синяви, сіл Нова Синявка, Бабине та Залісся. До речі, в Заліссянському СБК створений музей вишиванок "З бабусиної скрині".

Історичні джерела розповідають, про дані археологічних розкопок і свідчення мандрівників і літописців підтверджують, що вишивання як вид мистецтва в Україні існує з часів енеоліту. Стародавні історики, в тому числі Геродот, стверджували, що у могилах перших століть нашої ери були знайдені залишки вовняного одягу, прикрашеного багатоколірними вишивками. У Мартинівському скарбі на Черкащині знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VI століттям, вказують на подібність одягу і вишивки українського народного костюма середньовіччя і нового часу. Скіфи були обізнані у мистецтві вишивки. Кілька уцілілих фрагментів тканих виробів свідчать, що одяг декорували орнаментами, виконаними техникою стьобання. Найкраще збережені клаптики тканини з Рижанівського кургану мають візерунок у вигляді восьмипелюсткової розетки. Вишиті сорочки існували також і за часів Київської Русі, що підтверджено літописами, а також зображеннями на фресках Софійського собору у Києві. У XVII ст. вишивка збагатилася рослинним орнаментом. З XVII-XVIII ст. до сьогодні збереглася достатня кількість оригінальних пам'яток народної вишивки.

«Естетична сторона нашої орнаментики настільки оцінена, що дуже багато малярів, які обрали для своєї тематики сцени з українського життя, звернули також увагу на точне відтворення ораментальних тонкощів, що надавали особливу привабливість відомим своєю красою українському костюму.»

Фото без описуФото без опису

Відділ культури, національностей, релігій та

туризму виконкому селищної ради.