Фото без описуУ селищній раді відбувся прийом громадян, який провів перший заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Попик. На прийомі побувало 30 жителів громади, працівників фельдшерсько-акушерських пунктів, які зверталися із актуальними питаннями сьогодення щодо утримання ФАПів, медичного обслуговування жителів сіл.

Питання, яке сьогодні виникає, є вкрай актуальним. Фельдшерсько-акушерські пункти - одна з невід'ємних складових первинної ланки системи охорони здоров'я в сільській місцевості. Саме вона найближча до людей, саме сюди жителі сіл звертаються за першою медичною допомогою. Тому присутні на прийомі громадяни одностайно висловили свої думки щодо необхідності збереження сільських ФАПів.

Але де ж взяти кошти, щоб утримувати таку ж кількість медичних працівників на ФАПах, як було колись?! Час ставить перед нами запитання, адже медична реформа змінила підходи до утримання ФАПів і відповідно до кількісного складу медичних працівників у ньому. ФАПів, як закладів охорони здоров’я, які фінансуються за кошти держави, як колись, не передбачено медичною реформою. Натомість з’явилася нова модель фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я.

Раніше, до медичної реформи було:

  • заклади охорони здоров’я (далі – ЗОЗ) – утримувалися за рахунок бюджету, не впливали на обсяг свого фінансування;
  • кошти медичної субвенції потрапляли від МОЗ у місцевий бюджет;
  • витрати обмежувалися кошторисом;
  • заробітні плати встановлювалися відповідно до тарифної сітки з оплати праці працівників бюджетної сфери.

Медичною реформою передбачено утворення комунальних некоменрційних підприємств (далі – КНП). Логіка змін передбачає, що стати партнерами Національної служби здоров’я України (далі – НСЗУ) та отримувати кошти  за новою моделлю зможуть КНП. КНП – це підприємство, яке самостійно господарює, а його прибутки не виводяться, а реінвестуються в заробітну плату, нове обладнання та підвищення якості послуг.    

Отже, після реформи стало:

  • ЗОЗ стали суб’єктами господарювання, отримують кошти за результатом ефективної роботи;
  • ЗОЗ отримуть кошти за договором з НСЗУ без посередників на свої банківські рахунки з 01.04.2020);
  • бюджет ЗОЗ відображається у фінансовому плані підприємства;
  • керівники ЗОЗ можуть самостійно господарювати та реінвестувати доходи у підприємство.

Проте проблем щодо фінансування та утримання ЗОЗ чимало: від кількості укладених декларацій із населенням залежить фінансова спроможність  ЦПМСД; є чимало проблем із забезпеченням ФАПів молодими фахівцями, новим сучасним медичним обладнанням, тощо.

Сьогодні основа реформи первинної ланки охорони здоров'я - сімейний лікар, який надає весь перелік допомоги на первинному рівні. Держава передбачила ставку на кожного лікаря, кількість пацієнтів, яку він може обслуговувати. Проте кожен лікар має сам визначити, скільки медсестер у нього має бути, санітарок і т.п.

   НСЗУ не виділяє кошти на утримання ФАПів і ФП, так як це не передбачено Програмою медичних гарантій.   

          Згідно Договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій НСЗУ оплачує медичні послуги, які надають сімейні лікарі, педіатри та терапевти, згідно з наказом МОЗ від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги».

Секретар селищної ради Світлана Лакуста, перший заступник селищного голови Олександр Попик та депутат селищної ради Олександр Пузирук наголосили на тому, що зараз іде підготовка до формування селищного бюджету на 2022 рік, ніхто ФАПи не закриває, вишуковуються кошти на підтримку сільської медицини, в минулих роках із селищного бюджету виділяли близько півмільйона гривень на підтримку працівників сільських ФАПів. Даний період часу досить складний, коли зараз значно підвищено тарифи на енергоносії для навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, комунальних закладів.

Питання розглянуто,  обговорено із громадянами, надано вичерпні відповіді під час прийому громадян.

У роботі прийому взяли участь: секретар селищної ради Світлана Лакуста, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури виконкому селищної ради Олександр Пузирук (депутат селищної ради), керуючий справами виконкому Оксана Бондарчук, начальник юридичного відділу Ігор Шевчук та начальник відділу організаційно-кадрової роботи Любов Яцишина.

Прес-служба ТГ.