Фото без описуСелищним головою Віталієм Здебським ініційовано проведення капітального ремонту меморіального комплексу на вулиці Грушевського у центрі Старої Синяви. Початок виконання ремонтних робіт припав на жовтень 2021 року, наразі роботи тривають.

Одним з відомих пам’ятних місць Старосинявської громади є меморіальний комплекс в центрі Старої Синяви, на площі якого розміщено пам’ятник Загиблому Солдату, Стелли пам’яті загиблим в роки Другої Світової війни, Афганської війни (1979-89р.р.), плити з викарбуваними іменами загиблих фронтовиків у Великій Вітчизняній війні 1941-45 років, де постійно з нагоди пам’ятних дат та державних свят відбуваються офіційні заходи.

… Повернемося до історії. У переліку пам’яток історії та мистецтва Старосинявського району вказано: «Пам’ятка історії місцевого значення «Братська могила радянських воїнів і партизан», дата події 1944р., дата встановлення пам’ятки – 1970 рік. Підписано 05.04.2011р. Охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини відділом охорони пам’яток історії та культури в Хмельницькій області…»

Протягом останніх десяти років стели почали помітно руйнуватися, і навіть при постійних роботах з благоустрою, догляді час брав своє – руйнування відбувалося почергово: то на одній, то на іншій стеллі з’являлися тріщини, відвалювалися частково плити… Мешканці Старої Синяви акцентували увагу на проведенні капітального ремонту меморіального комплексу, проте даний вид робіт потребував виготовлення дозволу на виконання будівельних робіт державної інспекції архітектури та містобудування України, обсягів фінансування, проведення експертизи проекту будівництва, технічного нагляду та ін., без чого неможливо було реалізувати поставлене завдання. Справа не одного дня.

Під контролем селищного голови В.Здебського виготовлено відповідний пакет проектно-кошторисної документації на проведення капітального ремонту меморіального комплексу по вул.Грушевського. Після проведення тендерних процедур, ПП «ТЕПЛОЕФЕКТБУД» виграв тендерну пропозицію на проведення робіт з капітального ремонту меморіального комплексу, відповідальний виконавець О.Трояк, здійснюється технічний нагляд інженером В.Гавчуком та авторський нагляд – головним архітектором проєкту С.Прищепко.

Відповідно до затвердженого зведеного кошторисного розрахунку вартості капітального ремонту меморіального комплексу в Старій Синяві – вартість робіт складає 1 млн. 337,164 тис. грн.

Роботи планують завершити до початку новорічно-різдвяних свят.

Фото без опису

Відділ (Інспекція) ДАБК.