Фото без описуДОРОГІ ЖИТЕЛІ СТАРОСИНЯВСЬКОЇ ГРОМАДИ, ШАНОВНІ ЗЕМЛЯКИ! Сьогодні у нас гарна дата, яка поєднує величні події: День селища Старої Синяви, який святкуємо 14 жовтня; відзначаємо 478–му річницю з часу заснування містечка, день Українського козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та державне свято – День захисника України!

Історія Старої Синяви цікава й насичена подіями. Є багато думок краєзнавців щодо започаткування поселення над Іквою, що звалося Синявою, ця історія бере початок із ХІІІ ст. Проте кінець березня ознаменувався тією датою, коли в далекому 1543 році Стара Синява отримала Магдебурзьке право. І вже із новим урожаєм восени, готуючись до зими, старосинявці почали святкувати День містечка Старої Синяви, якраз на Покрову. Проте довгий період історія замовчує святкування цього дня… Це свято поступово почали відновлювати у 2000-2010 роках, і вже гарною традицією стало святкування цього дня – 14 жовтня з часу створення Старосинявської ОТГ.

У цей день кожен з нас відчуває себе частиною великої родини, бо це свято об'єднує усіх, кому дорога наша рідна Стара Синява. Рідне місто славиться людьми - талановитими, щирими, добрими й працездатними, які створюють його матеріальне й духовне сьогодення та майбутнє. На жаль, нині враховуючи епідеміологічну ситуацію на теренах Хмельницької області, ми проводимо заходи до Дня селища відповідно вимог, у скороченій формі.

Мені випала честь розповісти вам про період становлення Старосинявської територіальної громади з центром у Старій Синяві від часу створення до сьогодення.

Якраз восени 2021 року ми відзначаємо 6-ту річницю створення територіальної громади. За 6 років діяльності Старосинявської ОТГ зроблено багато гарних справ – і про це стверджують факти, події та збудовані, упорядковані об’єкти, які уже зафіксовано в історію селища та громади.

Дозвольте детальніше зупинитися на цьому.

Старосинявська об’єднана територіальна громада утворилась згідно рішення сесії Старосинявської селищної ради від 12 серпня 2015 року №1 відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Подібне рішення було прийнято й на сесії Хмельницької обласної ради в серпні 2015 року. У жовтні 2015 року після виборів селищного голови, формування депутатського корпусу селищної ради та виконавчого комітету запрацювала Старосинявська територіальна громада.

У межах одного Старосинявського району, який нараховував 45 населених пунктів, створено одну Об’єднану Територіальну Громаду. Площа громади - 662 км². Від смт. Стара Синява до м. Хмельницького автошляхом 65 км. Усього в громаді 1 селище міського типу, 44 сільських населених пунктів, 18 475 населення. Мені випала доля стати першим головою громади та очолити виконання масштабних проєктів та європроєктів на території громади. І повірте, це було досить непросто…

У 2017 році в рамках проекту  «ПУЛЬС» консультанти Хмельницького Регіонального Відділення Асоціації міст України віднесли Старосинявську ОТГ до публікацій циклу «Арифметика успіху». Саме наша громада стала особливою на Хмельниччині, оскільки вона утворена у 2015 році у рамках всього Старосинявського району. Досить непростим був шлях становлення Старосинявської ОТГ, початок функціонування та перших етапів розвитку, проте навіть у таких умовах громада Старої Синяви змогла досягти досить значних результатів – одного із найвищих в області показників залучення інвестицій за роки української незалежності. 
За два перших роки Старосинявська ОТГ отримала 2 величезних інвестиційних проекти: в с.Адамполі будувався найбільший у Європі завод з переробки сої, а також зайшло більше 1 млн. грн. інвестицій у будівництво сонячної електростанції на 50 МВт., потім - за шведським європроєктом ULEAD відкрито Центр надання адміністративних послуг, відновлено роботу Новосинявського гранітного кар’єру, реалізовано будівництво мереж водогонів у селах, де виникала критична ситуація з питною водою, здійснено реконструкцію та утеплення фасадів опорного навчального закладу, місцевого дитячого садочка, побудову тротуарів в центрі Старої Синяви, ремонту ділянок доріг, реалізації сотні нагальних справ згідно соціальних угод з потужними інвесторами громади, сільськогосподарськими товариствами.

За 6 років становлення шлях Старосинявської територіальної громади проходив планомірно і непросто. Але результати наяву – у фактах та зроблених справах:

  • 1.Збудовано понад 136 км мереж водопроводів (26 об’єктів);
  • 2. Освоєно близько 50 млн. грн. інфраструктурної субвенції на розвиток громади;
  • 3. Закуплено 13 одиниць сучасної техніки;
  • 4. Відремонтовано 50 приміщень соціальної сфери;
  • 5. Змонтовано 70 км ліній електропередач;
  • 6. Встановлено 1700 вуличних ліхтарів;
  • 7. Реалізовано 39 інфраструктурних проєктів;
  • 8. Обладнано понад 65 класів за проектом «Нової Української школи» на суму понад 2 млн. грн.;
  • 9.Забезпечено лікувальними засобами на суму понад 3 млн. грн. – сесією ради підтримано медичні програми розвитку наших закладів охорони здоров’я;
  • 10.Програмою «Турбота» надано допомог на понад 2,5 млн. грн. – зверталися більше 2 тисяч заявників;
  • 11. Відремонтовано 64 криниці громадського користування;
  • 12. Встановлено 74 паркові лавки та 12 зупинок, чотири зупинки відремонтовано капітальним ремонтом;
  • 13. Відремонтовано більш 200 тис. м. кв. вуличних доріг;
  • 14. У період, коли не було епідеміологічних обмежень, реалізували програми оздоровлення дітей – з родин учасників АТО, талановитих учнів та спортсменів, на що використали близько 0,5 млн. грн.;
  • 15. Залучено інвестиції – запрацювало 5 промислових підприємств на території громади;
  • 16.Підтримано 300 учасників освітянської акції «VIVAT!» творчої, обдарованої молоді, виплачено їм стипендії;
  • 17. Проведено понад 200 різноманітних культурних заходів.

Мовою цифр і фактів, як кажуть, говорить реальність часу! І хто б як не трактував чи критикував ці події, вони уже записані в історію розвитку та становлення містечка та громади в цілому.

І нині уже 6-та річниця з часу створення громади - ми продовжуємо усі вказані напрямки діяльності, впроваджуємо нові, шукаємо ресурси та запрошуємо до співпраці інвесторів.

Нещодавно селищна рада завершила роботу над Стратегією розвитку Старосинявської селищної ради на 2021-2025 роки, в якій визначено ключові стратегічні напрямки подальшого розвитку нашого краю. Заходи, які передбачаються Стратегією, будуть щорічно переглядатись та коригуватись у відповідності до реалій, враховуватимуться під час розробки щорічних Програм соціально-економічного розвитку селищної ради.

Хочу сказати, що запорукою вагомих трудових та суспільних здобутків містечка є планомірна відповідальна праця та велика любов до рідного краю жителів містечка, які віддають частину себе та власного досвіду на розвиток краю. Саме завдяки спільним старанням, умілим рукам, натхненній праці  Стара Синява і живе. За цей період, що минув, ми довели, що ми громада, яка може самостійно стояти за інтереси жителів, працювати на своїй землі, разом з інвесторами дбати про добробут сіл, наводити благоустрій, будувати, відновлювати та сумлінно працювати. Я дуже вдячний усім за це.

Шановні жителі громади! Бажаю вам міцного здоров’я, натхнення, родинного затишку та успіхів у всіх ваших справах. Хай мир, добробут, суспільна злагода, взаємна повага та довіра панують у вашому житті! І головне, будьте здорові, щасливі, і щоб над нашою Україною було мирне небо! Слава нашим захисникам воїнам!

З повагою та шаною до вас,

селищний голова Віталій ЗДЕБСЬКИЙ.