Боротьба з COVID-19 - це не тільки стаціонарне або амбулаторне лікування цієї хвороби, це ще профілактичні заходи й, звісно, вакцинація, яка є одним з ключових факторів збереження населення від наслідків цього інфекційного захворювання.

Фото без описуМедичні працівники КНП "Старосинявського центру первинної медико - санітарної допомоги " продовжують щеплювати населення, згідно Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19 і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні. На Старосинявщині вакцинальна кампанія проти COVID-19 триває з 27.03.21р.

На базі КНП "Старосинявський ЦПМСД" організовано стаціонарний пункт щеплення, за адресою: смт Стара Синява, вул. Грушевського, 15, який обладнано відповідно до вимог інфекційного контролю. Там працюють лікарі й медичні сестри, які пройшли спеціальні навчання та отримали сертифікати на проведення щеплень кожною із вакцин.

Станом на 14.07.2021р. щеплено 1572 особи (з них щеплено 250 освітян вакциною Pfizer мобільною бригадою КНП " Старокостянтинівського ЦПМСД"), з них 785 - пройшли повторну імунізацію. Використовуються вакцини Astrazeneca та CoronaVac.

За вимогами Дорожньої карти МОЗ України, щеплення проходить поетапно за цільовими групами. Вже пройдено три етапи, впродовж яких мали можливість вакцинуватися медики,освітяни, правоохоронці, військовослужбовці, працівники соціальної сфери, поштовики, держслужбовці, люди віком 80+.

Окрім постійного пункту щеплень, на території Старосинявської ОТГ працює мобільна бригада. Мобільна бригада працює у виїзному режимі на тимчасових пунктах щеплень або вдома за місцем проживання маломобільних груп населення.

Нині триває четвертий етап, під час якого практично кожна повнолітнялюдина може вакцинуватися від COVID-19. Подати заявку на щеплення можна через реєстратуру або звернувшись до свого сімейного лікаря. Отримавши запрошення, пацієнт приходить і після огляду лікаря та заповнення інформаційної згоди отримує щеплення. Потім ще півгодини залишається під спостереженням медиків.

Синхронно проходить і ревакцинація тих, хто увійшов до попередніх етапів щеплення, оскільки для забезпечення максимального захисту від COVID-19 необхідно уведення двох доз вакцин. На повторне щеплення пацієнтів запрошують згідно з графіком та інтервалом ревакцинації для кожної вакцини. Хто пройшов повну імунізацію може звернутися до сімейного лікаря і отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Усі щеплення є добровільними і безкоштовними.

Медики закликають мешканців громади не ігнорувати щеплення. Навіть у випадку захворювання, це дасть можливість уникнути тяжких наслідків хвороби і зберегти життя. А в глобальних масштабах дозволить обмежити поширення вірусу та подальших мутацій. Іншого рецепту боротьби з коронавірусом у світі ще немає.

Валентина Кицун,

заступник головного лікаря КНП

"Старосинявський ЦПМСД".