Фото без описуЧорнобиль... від цього моторошного слова здригається земля. Тепер це слово знає весь світ. Чорнобиль - це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять, це наш нестерпний біль. 26 квітня 1986 року – одна із найскорботніших дат в історії нашого народу, спогад про яку пронизує серце гострим болем. Ця трагедія вважається глобальною, найжахливішою катастрофою в історії людства. Чорнобиль і досі є незагоєною раною.

Чорнобильська трагедія завдала Україні глибокої рани, з якою країна жила протягом минулих років й змушена буде жити ще впродовж тривалого часу. Економічні збитки, спричинені катастрофою на ЧАЕС, стали серйозним гальмуючим фактором економічного розвитку нашої молодої незалежної держави.

35 років минуло з дня аварії на Чорнобильській АЕС.

Із Старосинявського району на ліквідацію наслідків аварії з квітня 1986 по лютий 1989 року мобілізовано 76 чоловік. З них 5 - по лінії Міністерства внутрішніх справ, 31 чоловік-по лінії Міністерства оборони, решта - направлені від організацій.

Наш земляк Ігор Петрович Щирань, військовослужбовець, працював в охороні Чорнобильської АЕС, 26 квітня 1986 року брав безпосередню участь у гасінні пожежі на четвертому реакторі. У свої 24 роки став інвалідом ІІ групи. За виявлену особисту мужність і відвагу, готовність до самопожертви, беззавітну вірність присязі його нагороджено орденом Червоної Зірки.

Урятований світ - найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин… 

ШАНА ТИМ ГЕРОЯМ, які поклали життя ліквідовуючи наслідки!

До 35-річниці Чорнобильської трагедії пропонуємо книжкову виставку-спогад «Чорнобильська трагедія – біль України».

На виставці представленні видання, у яких описуються події на атомній електростанції, героїзм ліквідаторів-чорнобильців, наслідки катастрофи для України та світу, документальні, публіцистичні, а також художні твори про трагедію. Особливу увагу хочу звернути на нові книги державної програми від Українського інституту книги.

Пропоную вашій увазі книгу спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленка «Чорнобиль: етюди з натури». Автор пише про свої особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні-червні 1986 року. Щирі історії про ті дні написані живою мовою, доповненні авторськими малюнками та фотографіями.

Світлана Алексієвич «Чорнобильська молитва». У цій книзі – особисті трагічні історії – про кохання, про хвороби, про боротьбу… І ці історії, немов голоси в хорі, зливаються в одну молитву. У Чорнобильську молитву…

«Чорнобильська бувальщина» Анатолія Андржеєвського розповідає про ліквідацію Чорнобильської катастрофи з перших вуст: про те, якою була Прип’ять до вибуху на ЧАЕС, як гасили пожежу та зводили тимчасові містечка для ліквідаторів.

Володимир Шовкошитний «Чорнобиль: я бачив». Автор твору – самовидець Чорнобильської аварії й активний ліквідатор її наслідків, поєднує воєдино літературу пам’яті й літературу факту. Ця книга дає відповідь на головні питання, що постали після Чорнобиля, вона показує духовний зв’язок героїв Чорнобиля, майданівців та учасників АТО. Адже всі 33 роки після Чорнобиля автор був у епіцентрі Українського життя.

Більш детальніше ознайомитись з літературою ви зможете, завітавши до бібліотеки.

 

Старосинявська ЦБС.