Фото без описуУ Старосинявській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Хмельницькій області 03.02.2021 та 05.02.2021 проведено робочі зустрічі із представниками малого бізнесу з роз’яснення новацій та діючих норм законодавства, які регулюють питання застосування РРО/ПРРО, переваги електронного звітування .

Начальник Старосинявської ДПІ Галина Гук наголосила, що в 2021 році реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

«Зміни в законодавстві у сфері застосування РРО спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу та виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів» , - зазначила Галина Гук.

В ході діалогу було розглянуто питання щодо особливостей впровадження та роботи з програмним РРО. СДІ Старосинявської ДПІ Василь Макогонський повідомив, що для зручності використання ПРРО ДПС України безкоштовно виготовляє та видає сертифікати шифрувальних ключів, надає консультативну допомогу у встановленні програмного забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності. Це може бути комп’ютер, смартфон або планшет. Також було наголошено, що більш детальну інформацію стосовно реєстрації ПРРО можна отримати на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО». Учасникам зустрічей роздано листівки та інші інформаційні матеріали щодо застосування РРО та/або ПРРО.

Фото без опису

Одним із питань, що були розглянуті на зустрічах - подання платниками податків звітності в електронному вигляді. В ході бесіди було наголошено на перевагах подання платниками податків звітності в електронному вигляді, серед яких є економія часу на її подання, постійна актуалізація (оновлення) програмного забезпечення відповідно до останніх змін у податковому законодавстві, захищення від несанкціонованих переглядів та втручань, арифметичний контроль за показниками податкової звітності, автоматичне створення архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів.

У ході зустрічей було обговорено новації податкового законодавства, зокрема роз’яснено умови списання, відтермінування податкового боргу та прощення фінансових санкцій, надання податкових канікул для ФОП першої групи, що передбачено Законом 1072.

Також начальником Старосинявської ДПІ Галиною Гук було проінформовано присутніх про те, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році.