Зубощелепної аномалії і деформації — досить поширена патологія зубощелепної системи. За даними вітчизняних вчених вони зустрічаються в середньому у 33-37% обстежених, а іноді ця цифра сягає 50-55% і навіть більше. Відсоток зубощелепних аномалій значно зростає (до 58%) у обстежених, які страждають іншими стоматологічними захворюваннями (карієс, пародонтоз), загальними захворюваннями організму (до 70%). Тому їх профілактика та своєчасне лікування є дуже актуальними.

Їх профілактика починається з внутрішньоутробного розвитку плоду і складається з низки заходів: сприятливі житлові умови, правильний спосіб життя, повноцінне харчування матері, спостереження за жінкою в період вагітності.

З перших днів після народження дитини велике профілактичне значення має гігієнічний догляд за новонародженим, суворе дотримання повноцінності та режиму денного і нічного сну, перебування на свіжому повітрі, раціональне харчування, правильне вигодовування.

Природне (материнське) вигодовування новонародженої дитини є найбільш важливим процесом для гармонійного розвитку кісток і м’язів його зубощелепної системи. Якщо з яких-небудь причин дитина вигодовується штучно, тоді необхідно передбачати не тільки оптимальну кількість поживних речовин, мінеральних солей, вітамінів, а й створити умови, які повинні наблизити харчування штучними сумішами до акту смоктання материнських грудей.

У більш пізній період — після прорізування зубів — необхідно дитину поступово привчати до жування твердої їжі (сирі овочі, фрукти, хліб з скоринкою), що сприятиме нормальному росту щелеп, правильному формуванню зубних рядів, а природно і прикусу.

Важливим профілактичним заходом служить попередження у дитини захворювань, що викликають порушення мінерального обміну, які призводять до зниження вміст кальцію в організмі дитини (рахіт, диспепсія). Істотне значення у виникненні зубощелепних аномалій мають патологічні процеси в носоглотці, що призводять до порушення носового дихання. Тому носоглотку дитини слід постійно оглядати і при необхідності — лікувати. Загартовування дитини, регулярне перебування на свіжому повітрі, заняття фізичною культурою, раціональне харчування є дієвими профілактичними заходами, які попереджають порушення розвитку організму, в тому числі зубощелепних аномалій.

Руйнування зубів внаслідок їх множинного ураження карієсом, як правило, призводить до різних деформацій зубних рядів. З цього випливає висновок, що у дітей необхідно лікувати не тільки постійні, але і тимчасові (молочні) зуби. При ранньої втрати зубів надійним профілактичним засобом є зубощелепні протезування. Однією з найбільш поширених причин виникнення і розвитку зубощелепних аномалій і деформацій є шкідливі звички. До них відноситься смоктання пальців, язика, щік, прикушування губ, ротовий дихання, порушення жування.

Тривале смоктання пустушки. Якщо дитина часто смокче пустушку, особливо у віці після року, це призведе до порушення росту зубів, а також до формування неправильної артикуляції.

Звичка смоктати пальці частіше виникає у дітей, які були на штучному вигодовуванні. Шкідлива багаторічна звичка смоктання великого пальця може призвести навіть до порушення постави. Сюди ж відноситься і звичка гризти нігті, тримати між зубами олівець, ручку.

У період формування постійного прикусу у дітей та підлітків необхідно стежити за своєчасним відновленням зруйнованих постійних і молочних зубів.

Для профілактики зубощелепних аномалій дуже важливим є диспансерне спостереження за дітьми в організованих дитячих колективах (яслах, дитячих садах, школах), що передбачають планові огляди дітей, санітарно-освітню роботу, раннє виявлення та лікування зубощелепних аномалій. Чим краще організована профілактика, чим раніше починається ортодонтичне лікування, тим воно успішніше. А тому необхідно двічі на рік звертатися до стоматолога.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Саморегуляція аномалій зубів і щелеп відбувається рідко, навіть у фізично здорових дітей. Дитина буде нормально розвиватися, якщо у нього здорові зуби. Для правильного розвитку щелепно-лицьового апарату необхідно дотримуватися режиму харчування, запобігати інфекційні захворювання дітей, своєчасно відучувати їх від шкідливих звичок.

Якщо помітили в дитини неправильне положення окремих зубів і щелеп, потрібно негайно звернутися до лікаря-ортодонта.


Рай стоматолог   Логінова В.А.