Фото без описуВідмороження, як відомо, настає від впливу низьких температур на тканини організму. Особливо небезпечне поєднання вологості та рвучкого холодного вітру.

За такої погоди можна зазнати відмороження навіть за температури близької до 0º С, якщо до того ж мокрі одяг та взуття. Має значення також пониження опірності організму внаслідок перевтоми, виснаження, кровотечі, голодування, алкогольного спяніння. Сприяють відмороженню хвороби судин та нервів, особливо хворі на цукровий діабет, раніше перенесені відмороження, понижена больова чутливість від різних неврологічних захворювань, тісне взуття, одяг. Найчастіше замерзають пальці рук і ніг, а також ніс, вуха і щоки.

Категорично не можна «грітися» на морозі алкоголем. При його прийомі відчуття тепла оманливе. Алкоголь розширює судини шкіри і людина набагато швидше втрачає тепло тіла.

Існує 4 ступеня відморожень : І, ІІ, ІІІ, ІV :

  • І ступінь : відмороження І ступеня виникають від нетривалої холодової дії і мають зворотній характер. Колір шкіри синявий з мармуровим забарвленням. Після зігрівання відновлюється функція кінцівок, больова чутливість збережена.
  • ІІ ступінь : За відмороження ІІ ступеня утворюються пухирі, наповнені прозорою рідиною. Шкіра навколо них бліда, а після зігрівання – рожева із синявим відтінком. Після розкриття пухирів на шкірі зявляються виразки, больова чутливість зберігається і через 8-10 днів шкіра набуває попереднього вигляду.
  • ІІІ ступінь: Відмороження ІІІ ступеня характеризується розвитком змертвіння шкіри, яка набуває багряно-синявого забарвлення, рано виникають пухирі, наповнені кровянистою рідиною, больова чутливість відсутня. Через кілька днів наступає омертвіння шкіри в вигляді струпа, а заживлення наступає поступово з утворенням рубців.
  • ІV ступінь: Під час ІУ ступеня відмороження настає змертвіння і глибоких тканин. Шкіра синяво-мармурова, розвивається набряк мяких тканин. Поступово починається суха або волога гангрена (омертвіння) після чого наступає відторгнення омертвівших ділянок тканини і виникають різні ускладнення: абсцесс, флегмона, остеомієліт, тромбофлебіт, трофічні виразки, які довго не загоюються.

Перша допомога при відмороженнях найчастіше надається на місці пригоди. Побілілі щоки, ніс, вуха відігрівають просто на вулиці, розтираючи їх руками. Не слід розтирати уражені ділянки снігом, поскільки виникають подряпини і інфікування шкіри. Краще розтирати рукавичкою, хутряним коміром до почервоніння і появи поколювання.

Потерпілого переводять в тепле приміщення, дають йому гарячий чай, каву. Взуття та одяг обережно знімають, поміщають уражену кінцівку в теплу (18-20 С) воду.

За повного відігрівання шкіра стає рожевою, зявляється біль. Відморожену ділянку тіла обережно витирають, протирають спиртом, накладають стерильну повязку.

Усім хворим з відмороженням обовязково проводять профілактику правця. Після надання першої допомоги хворого госпіталізують в лікарню.

Щоб уникнути відмороження потрібно дотримуватись простих правил профілактики: якщо збираєтесь довго перебувати на холоді подбайте про тепле, не тісне взуття та одяг, змастіть руки жирним кремом.

 

Травматолог Дхумад Н.В.