Фото без описуЄ думка, що приймати остаточні рішення по конфігурації громад у перспективних планах там, де є два-три варіанти, - це легка і приємна місія.

Так думати можуть хіба що ті, хто не несе відповідальності за майбутній розвиток громад. Мінрегіон взяв відповідальність за реалізацію реформи від самого початку і зараз не може відсторонюватися або перекладати її на когось іншого. Думки, побажання і пропозиції висловили усі учасники процесу створення спроможних громад. Але останнє слово має бути за кимось одним, і у випадку з перспективними планами це – Уряд. Узгоджувальні наради по перспективних планах, які тривають зараз, і усі обговорення, що їм передували, вкрай потрібні, бо саме на основі цих дискусій ми і прийматимемо остаточні рішення.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час узгоджувальної онлайн-наради з підготовки перспективних планів формування територій громад Закарпатської, Запорізької, Київської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей.

«Перспективні плани, як і було завжди – це не фінальний варіант майбутньої конфігурації громад. Це створений спільними зусиллями обласних державних адміністрацій, Мінрегіону, органів місцевого самоврядування, профільних асоціацій, народних депутатів і експертів орієнтир, на основі якого Уряд пізніше прийматиме рішення про адміністративно територіальний устрій базового рівня. Тобто ще є вікно можливостей вносити спільно з асоціаціями органів місцевого самоврядування незначні зміни у майбутні конфігурації громад», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, 16 квітня 2020 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроект № 2653, яким уповноважила Кабінет Міністрів визначати адміністративні центри та території громад. Таким чином Уряд отримав можливість завершити процес формування спроможних громад по усій країні до місцевих виборів, які відбудуться у жовтні цього року.

Як повідомлялося, 10 квітня розпочалися останні узгодження перспективних планів перед розглядом на Уряді. 15 квітня Кабінет Міністрів України затвердив перспективні плани формування територій громад Житомирської, Миколаївської та Харківської областей.


Довідка

Відеоконференції з підготовки перспективних планів формування територій громад та з формування адміністративно-територіальних одиниць базового субрегіонального рівня проходять за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.