Архівна спадщина України являє собою сукупність сотень тисяч фондів, що зберігаються в системі архівів по всій території країни. 24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України № 1200/98.

Фото без опису

Перший державний орган управління архівною справою в Україні був створений під час Центральної Ради. Ним став Бібліотечно-архівний відділ, протягом грудня 1917 - квітня 1918 р. очолюваний професором О. С. Грушевським.

Головне архівне управління при Раді Міністрів УРСР працювало з 1974 по 1991 рр.. З отриманням Україною незалежності змінилася назва Главархіва та його організаційно-правовий статус. З грудня 1999 р. це Державний комітет архівів України.

Загальна чисельність працівників архівних установ - понад 3000 чоловік.

В архівних установах системи Держкомархіву України зосереджено понад 58 млн. одиниць зберігання різних видів документів Національного архівного фонду.

Рішенням №3 від 21 жовтня 2016 року 10-ї чергової сесії УІ скликання Старосинявської селищної ради створену комунальну установу «Трудовий архів» Старосинявської селищної ради, який очолює досвідчений працівник Струтинська Олена Дмитрівна.

В Трудовому архіві нараховується більше 87 фондів – 10212 одиниць зберігання (у тому числі документи виборчих комісій).

У день професійного свята заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Світлана Лакуста та керуюча справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук від імені селищного голови Віталія Здебського привітали архіваріусів, подякували за роботу та вручили грамоти селищної ради за співпрацю, відповідальну, сумлінну роботу та з нагоди Дня працівників архівних установ завідувачу комунальної установи селищної ради Олені Струтинській та начальнику архівного відділу райдержадміністрації Людмилі Сологуб.

   Організаційно-кадровий відділ апарату селищної ради.