Фото без опису11-17 листопада проводиться Світовий тиждень правильного використання антибіотиків. Він покликаний підвищити обізнаність населення та медиків про те, що антибіотики втрачають свою ефективність через невиправдано часте і неграмотне їхнє застосування. З часу відкриття антибіотиків пройшло понад 70 років. Ці ліки дозволили врятувати величезну кількість життів, виліковуючи бактеріальні інфекції, які в іншому разі були б смертельними. Але сьогодні в результаті надмірного захоплення антибіотиками посилюється стійкість до них. Це означає, що бактерії видозмінюються настільки, що антибіотики вже не чинять на них жодного впливу.

У ВООЗ спільно з партнерами розробили ряд матеріалів з метою підвищення обізнаності щодо необхідності збереження ефективності антибіотиків. Головний заклик ВООЗ полягає в тому, щоб переконати людей не вживати антибіотики без поради лікаря. У ВООЗ нагадали, що відповідальне використання антибіотиків не лише дозволить отримати найкраще лікування, але і допоможе зменшити загрозу розвитку стійкості до них. «Неправильне використання антибіотиків створює загрозу для всіх нас, тому пацієнти, співробітники органів охорони здоров'я, сільського господарства і уряди повинні відігравати свою роль у боротьбі зі стійкістю до антибіотиків шляхом їх раціонального використання», - йдеться в прес-релізі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Експерти ВООЗ також рекомендували активізувати дослідження та розробку нових протимікробних препаратів.

Фото без опису

Запам‘ятайте ці прості правила! Це те, що може зробити кожен із нас аби зупинити резистентність до ліків:

? Не використовуйте антибіотики для лікування чи профілактики грипу або застуди. Антибіотики можуть пригнічувати або вбивати лише бактерії, в той час як грип спричинюють віруси.

? Не займайтесь самолікуванням. Використовуйте препарати з антибіотиками лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція викликала захворювання.

? Не передавайте антибіотики нікому, якщо, наприклад, у вас залишись препарати з попереднього користування. Антибіотики — це ліки, які призначити може виключно лікар відповідно до характеру інфекції.

? Ретельно та часто мийте руки, щоби зменшити поширення бактерій та запобігти інфекціям. Ця проста дія може допомогти в цілому зменшити вживання антибіотиків.

Пам’ятайте, найкраща профілактика хвороб — це збалансоване харчування, заняття спортом, повноцінний сон, вакцинація та регулярні візити до вашого сімейного лікаря.

 

Сімейний лікар Старосинявської АЗП/СМ Кицун В.М.