Фото без описуУ самому розпалі сезон збирання грибів. Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати цим делікатесом. Для багатьох збирання грибів - це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Україна належить до країн, у яких їстівні дикорослі гриби – традиційний компонент харчового раціону населення.

Гриби слушно називають «лісовим м’ясом», оскільки своєю поживністю вони не набагато поступаються м’ясу сільськогосподарських тварин. Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і, якщо людині і вдасться вижити, вона може на все життя залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

Крім того, гриби здатні накопичувати в собі з'єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістралей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здатність організму чинити опір інфекційним захворюванням.

Часто отруйні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин отруєнь.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;

  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;

  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Симптомами грибного отруєння можуть бути:

  • запаморочення;

  • нудота;

  • сильна спрага;

  • судоми;

  • посиніння губ, нігтів;

  • похолодіння рук та ніг;

  • галюцинації;

  • розлад або втрата свідомості;

  • порушення дихання та серцевої діяльності.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали.

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше — терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найнижча ефективна доза активованого вугілля — 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтеся постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води чи прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів.

У жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» — це може бути смертельно небезпечно.

Залишки грибів або грибних страв обов’язково необхідно зберегти, оскільки їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

Терапевт Старосинявської АЗП/СМ Щерань В.Я.