Фото без описуСправжня атмосфера свята панувала на майданчику біля нової амбулаторії в селі Пиляві, і  це не дивно, адже будівництво таких об’єктів дійсно дає людям упевненість у майбутньому, а доступність до медичної допомоги є одним із важливих чинників для збереження здоров’я нації. Привітати мешканців громади із цією визначною подією прийшли обласні посадовці, керівники району та об’єднаної територіальної громади. Нагадаємо, що наша амбулаторія вже п’ята з тих 27, будівництво яких розпочалося минулого року в рамках реалізації програми “Доступна медицина”.


Питання будівництва амбулаторії постало ще у 2017 році, коли жителі с.Пилява та навколишніх сіл зверталися до селищного голови Віталія Здебського допомогти провести капітальний ремонт амбулаторії сімейного лікаря. Проте спеціалісти, які виїхали на об’єкт, зробили висновки, що старе приміщення є аварійним і не відповідає жодним нормам лікувального закладу. А це означало, що фактично мешканці прилеглих сіл можуть залишитися без регулярного медичного обстеження.

І ніхто не вірив, що можливе будівництво нового сучасного приміщення амбулаторіі сімейного лікаря та надання туди службового автомобіля для сімейного лікаря. Того ж року з ініціативи селищного голови поетапно були розпочаті підготовчі роботи щодо будівництва нового сучасного приміщення амбулаторії у с.Пилява: сесією селищної ради виділено земельну ділянку під будівництво; всю документацію погоджено із Міністерством регіонального розвитку, під чиїм супроводом і відбувалися роботи більше року.

Відповідно до наказу Мінрегіону було виділено субвенцію з державного бюджету на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, разом на будівництво та обладнання закладу витратили 8 млн.445 тис. грн. 90% - це кошти з державного бюджету, решту 10% на умовах співфінансування виділила Старосинявська селищна ОТГ сесією селищної ради. Із селищного бюджету передбачено на Пи­лявську амбулаторію загальної практики сімейної медицини по вул.Жукова в с.Пилява Староси­нявського району (Старосиняв­ська ОТГ) в сумі 835 тис. грн.

Заклад не лише повністю укомплектовано необхідним обладнанням згідно табеля оснащення, тут також забезпечено доступ до високошвидкісного інтернету для надання телемедичних послуг.

У наявності меблі, медична апаратура, комп’ютерна техніка, та все необхідне для роботи сімейного лікаря, у тому числі й автомобіль, на якому медичні працівники зможуть здійснювати виїзди і обслуговувати населення. Окрім того, тут передбачене житло для сімейного лікаря.

Ведучі заходу Зоя Ткачук та Ніла Лотишко запросили до слова селищного голову Віталія Здебського, який висловив подяку усім депутатам селищної ради за підтримку рішень щодо будівництва сучасної амбулаторії, виділення частки спів фінансування із селищного бюджету, подякував за співпрацю головному розпоряднику коштів ДП “Обласна служба єдиного замовника” Андрію Колеснику, підряднику – ТОВ “Ізяславтрансбуд” – директору Юрію Гасюку, котрим вручив Подяки селищної ради за значний внесок у розвиток інфраструктури с.Пилява, за активну участь у відродженні сільських населених пунктів Старосинявської ОТГ.

Амбулаторія буде обслуговувати більше 2 тисяч населення восьми навколишніх сіл.

Щирі слова подяки, відверті хвилювання та радість звучали у виступах заступника голови Хмельницької обласної державної адміністраціі Світлани Павлишиної, директора департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації Якова Цуглевича, виконуючої обов’язки старости сіл, депутата селищної ради Любові Назаренко та головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги Надії Ананьєвої. (ВІДЕО)

Для урочистої символічної церемонії перерізання стрічки ведучі запросили учнів Пилявської школи - Олега Мельничука та Маріанну Худик.

Для освячення приміщення нової амбулаторії запрошуємо отця Віктора Свято- Георгіівської церкви с. Пилява.

Цього дня звучали мелодійні українські пісні, мешканці відвідали сучасне приміщення новобудови, прикрашене кульками та осінніми квітами.

Фото без описуФото без опису


 

Прес-служба ОТГ.