Фото без описуІз 2016 року у Старосинявській об’єднаній громаді діє спеціалізоване комунальне лісогосподарське підприємство «Діброва», яке ефективно веде власну господарську діяльність в умовах сьогодення.

Директор СКЛГП «Діброва» Дмитро ДОВГАЛЮК:

- Колектив комунального підприємства «Діброва» працює на результат, який дає можливість здійснювати стабільну фінансово-господарську діяльність, ефективно використовувати та зберігати закріплене майно і матеріальні цінності, забезпечувати рентабельну роботу з відтворення і охорони лісових насаджень.

Так, весною 2019 року на землях, непридатних для сільськогосподарського користування, колективом організовано та посаджено 4 га лісних культур сосни та акації в кількості 9 тисяч 500 штук саджанців. Проведено доповнення лісових культур на площі 6 га, де насаджено 2 тисячі штук саджанців. Саджанці деревних порід вирощуються на власному розсаднику.

Навесні ми надали благодійну матеріальну допомогу у вигляді лісоматеріалу пожежній частині, громаді с. Харківці, шефську допомогу селищній раді в забезпеченні посадковим лісоматеріалом для посадки алей та скверів. Одну з таких акцій озеленення наш колектив провів із селищним головою Віталієм Здебським та молоддю Старосинявського НВК.

Для охорони лісів від шкідників і хвороб виготовлено і розвішано 50 штук шпаківень на площі 50 га лісових насаджень. На жаль, маємо такі факти зараження хвойних дерев шкідниками. Верхівковий короїд – лідер серед шкідників лісу. Трапляється повсюдно, пошкоджує різні види сосен, ялин, рідше смереку, модрину, зрідка ялівець. Починає заселяти верхню частину сосни, а згодом – і весь стовбур. Комаха «відпрацьовує» деревину під корою, і через закупорку потоків вологи дерево починає всихати. Наразі ж напад настільки концентрований та агресивний, що своїми силами дерева короїда не долають. Адже на одному дереві налічують від 5 до 15 тисяч особин верхівкового короїда. Найчастіше ж комахи вражають дерева, віком від 40 років.

Фото без описуЯк методи боротьби, використовуємо різні заходи. Необхідне здійснення постійного нагляду за станом полезахисних лісонасаджень. Приваблення у лісопосадки й охорона комахоїдних птахів. Запобігання поширенню хвоєгризучих шкідників, оскільки пошкодження, завдані ними, ослаблюють дерева. Вчасно здійснене санітарне рубання з вибіркою свіжозаселених дерев, (пізнє проведення санітарних рубок не дає потрібного ефекту). Спалювання порубкових залишків або подрібнення їх дробарками  (так роблять, зокрема, у Польщі і в Португалії).

Обробка  дерев інсектицидами на початку і під час льоту жуків, (в інші періоди  це малоефективно, оскільки вони живляться лубом під корою), тому таке не практикується.

На протипожежну та природоохоронну тему виготовлено та встановлено 4 аншлаги.

За останні місяці 2019 року на рубках догляду за лісом заготовлено понад 300 м3 ліквідної деревини. Вся лісопродукція реалізовувалась населенню та організаціям за їх потребою.

Фото без опису   Якщо у жителів будуть виникати питання, звертайтеся за тел.: 097-372-37-95.