Фото без описуСьогодні в центрі громади на площі в смт Старій Синяві працівники Старосинявської об’єднаної територіальної громади передавали прапор військово-морських сил України військовим – учасникам бойових дій в зоні АТО – голові громадської організації учасників бойових дій в зоні АТО Віталію Бакуну та Олегу Лучіцькому, депутату селищної ради. Прапор було встановлено на підтримку полонених моряків  в грудні 2018 року.

Селищний голова Віталій Здебський передав прапор із побажаннями: «Наша громада виступила з акцією підтримки моряків у 2018 році, щиро раді за ваше повернення додому. Бажаю всім вам мирного неба, міцного здоров’я, надійного родинного тилу, благополуччя та процвітання нашій державі.“

Полонені Росією українці повернулись – 7 вересня близько 14:00 літак із ними приземлився в київському "Борисполі". Моряків, яких Росія захопила в листопаді 2018 року, а також інші бранців Кремля обміняли за схемою "35 на 35". Цьому передував гострий період переговорів.

Процес обміну полоненими стартував вранці 7 вересня. До "Лефортово" перевезли українських полонених із інших СІЗО. На момент обміну там були Роман Сущенко, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Артур Панов, Олексій Сизонович та 24-х полонених на Азові моряків. Сенцов перебував в іншому московському СІЗО. Повернення українців очікували ще наприкінці літа. Так, рано-вранці 30 серпня до аеропорту "Київ" (Жуляни) з'їхалося багато журналістів, згодом – родичі захоплених Росією українських моряків. Під час свого виступу в "Борисполі" Президент України Володимир Зеленський зазначив, що насправді процес активних переговорів тривав від 7 серпня і були досить складними.

Фото без описуНа початку грудня 2018 року з ініціативи Старосинявської селищної ради в центрі Старої Синяви, перед будівлею селищної ради, під звучання національного Гімну України піднято прапор військово-морських сил ЗСУ на знак підтримки українських моряків, захоплених Росією в Керченській протоці. Поряд із Державним Прапором та прапором Старосинявського району розвівався прапор військово-морських сил України. Було так у 2018 році у Старій Синяві.

Таким чином Старосинявська територіальна об’єднана громада підтримала українських моряків, яких було взято в полон в міжнародних водах. Їх незаконно вивезли із країни та відібрали українську форму, видавши взамін тюремну форму. Військовополонені та військовий полон – це поняття міжнародного гуманітарного права, що регулюються Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року. Підняли прапор на підтримку військовополонених моряків в грудні 2018 року. Прапор збережено як історичний символ-згадку про ці події і буде зберігатися він у музеї  на Старосинявщині.

Фото без описуКерівники організацій, установ – голова районної ради Василь Олійник, керівник філії «Старосинявський райавтодор» ДП «Хмельницький облавтодор» Микола Мартинюк та працівники селищної ради висловили свою громадську позицію: «Ми підтримуємо наших моряків, яких було взято в полон. Висловлюємо їм шану та повагу за вірну службу українському народу та високий моральний дух. У цей день бажаємо усім нашим військовим всієї України, хто перебуває на Сході, повернутися додому живими і неушкодженими. А ми на місцях повинні зробити усе можливе, щоби був мир на землі…»

Прес-служба ОТГ.