Яким є життя у громаді? З якими думками, проблемами, питаннями, планами та побажаннями живуть мешканці Старосинявської об’єднаної територіальної громади? Що саме їх хвилює? - Про це запитали у мешканців ОТГ, котрі мали бажання висловити власну думку.

Фото без описуЛюдмила Свідерська, Віктор Гурин – жителі вул. Грушевського смт Стара Синява: - Кожен старається навести благоустрій не лише в себе вдома, а й хоче, щоби були охайними алеї вулиці, криниці громадського користування. Ми самостійно вирішили відремонтувати криницю на вул. Грушевського, 67: усі сусіди  склалися коштами по 230 грн., закупили деякі матеріали, оновили каркас криниці, дах, пофарбували,  металічним кованим парканом обгородили криницю, забетонували площадку.  Для повного завершення робіт не вистачило коштів, тому  шукали дієвої допомоги. Селищний голова Віталій Здебський направив на ремонт криниці кошти, і ми змогли її завершити спільними силами. Начальник  комунгоспу Ігор Федорчук  підтримав нас в роботі, за що йому щиро дякуємо. Вийшли усі сусіди: Борис Реус, Віктор Гурин, Валерій Ніколаєць, Сергій Дорожко, Людмила Свідерська, Галина Дуніна, Максим Гарбузюк, Тетяна Делікатна, Марія Голубнича.

 

Фото без описуВіра Логінова, голова профкому працівників охорони здоров’я Старосинявського району: - За період діяльності об’єднаної громади ми спостерігали багато змін: зокрема, у  ЦРЛ закуплено ліфт і повністю запущено його в дію. Із 1979 року він не працював, це створювало труднощі в роботі  персоналу лікарні. Ми вже зневірилися, що він коли-небудь запрацює. Тому ця подія для нас справді вагома, як і для хворих, які є у відділеннях  лікарні. В минулому році  проведено сучасний ремонт у терапевтичному і приймальному відділеннях, що значно покращилися умови праці медичних працівників та умови перебування пацієнтів. Завдяки співпраці селищного голови із БФ «Разом з КЕРНЕЛ»  терапевтичне і дитяче відділення мають сучасні холодильники, яких дуже потребували. Чого тільки вартував ремонт котельні у ЦРЛ? Справді, скаржилися на холод усі: і медпрацівники, і хворі, і відвідувачі відділень… Селищною радою зроблено ряд робіт з переоснащення котельні, переведено на альтернативні види палива, затрачено час і кошти, але бачимо позитивний результат – стало тепло та комфортніше у відділеннях ЦРЛ. І за це вдячні селищному голові Віталію Здебському.
Особисто мені подобаються лавки, що встановлено в центрі селища, зараз тривають ремонтні роботи в парку, вимальовується гарний вид для культурного відпочинку, відчувається бачення селищного голови як архітектора, будівельника.  
Звісно, є багато питань, які виникають з часом. Життя іде – з’являються нові проблеми, вимоги, які потрібно вирішувати. Нам, медпрацівникам, було б  добре в найближчому майбутньому оновити транспортний парк в ЦРЛ, дозавершити розпочаті справи  з ремонту.  Розуміємо, що ніхто ще ніколи не вирішив і не вирішить  ці питання обіцянками чи голослів’ям, або одним помахом руки. Як кажуть, людину судять за зробленими справами та вчинками, тому  наші  сподівання на  селищного голову, людину справи.


Фото без описуКатерина  Першхайло,  пенсіонерка, працювала  бухгалтером  у  Паплинецькій сільській  раді:
- У нашому селі дуже наболіле питання із питною водою. Близько 70% криниць висохли або з непридатною водою для пиття…  І це найперше, що нам необхідно зробити. У нас  почали робити вуличне освітлення, висипали частину доріг у селі, знаємо, що селищний голова зробив проект на водогін, і того ж року розпочали прокладати мережу водогону – проклали один км, це добре. Але поки роботи призупинилися. Ми дуже надіємося, що завдяки голові громади у нас таки буде в селі вода. Знаю селищного голову, як відповідальну особу, і якщо розпочав робити, то може довести справу до кінця і дати їй толк.

 

Фото без опису

Поліна  Брагіна, пенсіонерка с.Адампіль:
- Я прожила  непросте життя у селі, у нас постійно не було води на вул.Привокзальній. І це ми жорстко відчули в останні кілька років. Я дякую селищному голові, керівництву водоканалу, в.о. старости с.Адампіль за такі важливі роботи. Я не вірю, що маю вдома проточну воду, радію, що вода є. Думаю, всі жителі нашої вулиці вдячні за таку справу.
 

 

 

 

Фото без описуСвітлана Демкова, жителька с.Лисанівці:
- Вісім років жителям сіл Лисановець і Паньковець  тільки обіцяли відновити подачу води до домівок… Тепер у нас є вода!  Майже два роки проводилися роботи, і це зрозуміло з такими  обсягами. Раніше ж за цю справу ніхто не брався, тільки говорили. Завдяки цілеспрямованій роботі селищної ради та особисто селищного голови вода в селах є.  Як згадаємо ті часи, коли снігу намете вище  метра, а ми  в мороз шукаємо за селом в долині криницю і женемо туди на водопій худобу, то це важко  зрозуміти. Тепер до мене приїздить внучка Софійка, діти, користуємося вдома своєю водою, підвели, то й на полив вистачає. І дуже вдячні за зроблене, бо таке питання нам не давало спокою багато років.
Так, хочеться ще багато хорошого зробити у селі, освітлення можна провести на вулицях за співпрацею із  агрокомпанією «КЕРНЕЛ». До речі, ми їм дуже дякуємо за підтримку молоді, в сільський Будинок культури закуплено сучасну апаратуру, мікрофон, обладнання та  занавіски.

Фото без описуІрина Каліш, офіс-адміністратор фермерського господарства «Новосинявське»:
- У громаді пройшли зміни, кожного дня щось робиться нове – проекти, плани, реальні справи. Наше село Нова Синявка велике, є молодь, завдяки прогресивним аграріям, таким як Сергій Іванович Кравчук, керівник ФГ «Новосинявське» є підтримка жителів, робочі місця, надається допомога громаді згідно соціальних договорів. У нас в селі поки не робили великих об’єктів. Мені особисто подобається сучасна дорога в с.Адампіль, яку того року зробила громада, і на мою думку, ми б хотіли таку саму дорогу; потрібно освітлення.
 

 

Фото без описуГригорій Стадник, виконуючий обов’язки старости сіл Пишки, Ожарівка, старійшина серед в.о. старост (має 50 років трудового стажу):
- У наших селах завершуються роботи з будівництва водогону. Я не можу передати, і ніхто не вірив, що в нас колись проведуть воду… Це була проблема №1, і ми про це говорили із селищним головою на сході сіл, він зрозумів цю проблему, почав діяти.  Були написані протоколи. Я, як колишній сільський голова, добре розумію, що самостійно сільська рада цього не зробила б, і  вирішення цього  питання не  є одним днем, як дехто розказує… Селищною радою були зроблені відповідні проекти, організовано роботи, на сесії підтримано виділення коштів на водогони. У нас питання на сході села емоційно обговорювалося, бо ще необхідно зробити ремонт доріг, але майже всі думки зійшлися на одному – провести воду. Частково в с.Ожарівці та с.Пишках зроблено освітлення. Після проведення підключень дворів до водогону ми б хотіли зробити поточний ямковий ремонт сільських доріг.

Фото без описуСергій Наумець, директор Новосинявської ЗОШ І-ІІІ ст., депутат селищної ради:
- Як депутат, можу сказати, що за час діяльності об’єднаної громади реалізовано сотні вагомих справ на розвиток населених пунктів: освітлення, будівництво водогонів, реалізація європейських грантів, частково – ремонти доріг, виділення коштів на підтримку програми «Турбота» з надання допомог важкохворим - це дуже важливі питання. Ми, депутати, формуємо селищний бюджет, бачимо витрати, враховуємо співпрацю з інвесторами в першу чергу. Дуже велика ноша випала в цьому плані голові громади В. Здебському, і я йому про це ще давно говорив, що реформа ця непроста, але, як показав час, дієва, і він з гідністю несе відповідальність за зроблене. Уся громада - і центр, і всі 44 населені пункти охопити складними роботами з відбудови інфраструктури – це досить складно…
У нас 11 березня 2019 року склалася проблемна ситуація під час природньої стихії, тоді четверту частину даху зруйнував буревій близько 300 кв.м. покрівлі металопрофільного покриття, відірвало підвідний кабель до школи, приміщення залишилося без світла, з даху сипалися рейки. Ми швидко евакуювали дітей. Звернулися до селищного голови, який оперативно відреагував на проблему. Приїхали керівники району, відділу освіти. Керівник Старосинявського РЕМ Олег Черниш на другий день розпочав роботи з ліквідації наслідків стихії, було відремонтовано кабель, оперативно підключено світло. Привезли матеріали, відремонтували дах. Ми відновили навчальний процес. 
Життя досить непередбачуване, часом приносить різні ситуації. Ми вдячні селищному голові за підтримку, і розуміємо, що всі життєво-важливі питання мають вирішуватися спільно, якщо кожен буде працювати і нести частину своїх зусиль та відповідальності на розвиток громади, то й буде результат.

Фото без описуОксана Тукало,  завідувач  Адампільської бібліотеки-філіалу Старосинявської ЦБС, жителька с.Адампіль: - У нас велике сучасне село, працюють промислові підприємства, селищною радою зроблено гарні дороги, проведено водогін на Привокзальні, освітлення вул.Центральної. Є зміни, звичайно. Нам, як працівникам  галузі культури, хотілося б оновлення приміщень. В Адампільскому сільському Будинку культури потрібно зробити ремонт,  приміщення  побудоване давно, потребує оновлення.

 

 

Фото без опису

Марія  Підопригора,  підприємець,  депутат  селищної  ради,  с. Паплинці:
- Багато справ з розвитку інфраструктури сіл на сьогодні реалізовано громадою: поступово будуються мережі освітлення, через певний період відбувається заміна електроламп, будуються водогони. Саме водогін хвилює жителів села Паплинець найбільше. На сьогодні ТОВ «Агропродукт» в рамках соціальних угод із селищною радою закупили 850 м.п. труб за 150 тис. грн. для подальшого прокладання мереж водогону у селі. 
Від імені жителів села та від себе особисто дякую керівництву ТОВ «Агропродукт» за співпрацю та розуміння, сподіваємося що будівництво водогону в нашому селі буде завершено спільними силами інвестора, виконкому селищної ради та депутатського корпусу.
 

 

Фото без опису

Ганна  Леонтієва, пенсіонерка, 
жителька  с.Хутір  Дашківський:

- У нас маленький тихий хутір, подій відбувається мало. Мені дорогою подією в пам’яті залишається день, коли в с.Дашківці встановили новий пам’ятник загиблим землякам у Великій Вітчизняній війні. Ця пам’ять для мене  важлива, стільки наших солдат не повернулося із фронту, ми повинні їх пам’ятати і згадувати завжди. Від імені односельчан хочу подякувати керівництву ТОВ «Нібулон» О. Кобченку та селищному голові В.Здебському за виконані роботи.

 

Фото без описуБогдана Ніколаєць, підприємець, жителька с.Іванковець:
- Ми вдячні  за те, що в селі побудовано два водогони. Хто б що не казав, для молодої сім’ї, людей похилого віку, яких більше проживає у селі, це  питання вирішено надійно.  Ще кілька років тому молодші люди на авто їздили в інші села до криниць і набирали в бідони воду, привозили додому… Тепер відкриєш кран, і вода біжить. Хоча перед цим було стільки спорів, проте є дієвий результат. Люди вдячні депутатам селищної ради, селищному голові, який «пробивав» наші проекти по водогону в Києві. Зараз ми сподіваємося на проведення освітлення в селі, на ремонт сільських доріг, котрі потребують оновлення.
 

 

Фото без описуСвітлана Бондар, медсестра:
- Я 22 роки працюю у селі Пилява. Не вірила, що коли-небудь у нас побудують таке гарне приміщення амбулаторії. Селищна рада підтримує будівництво амбулаторії. Старе приміщення побудоване ще до Великої Вітчизняної війни, і не думалося, що у нас буде така краса.  
 

 

 

Фото без описуВалентина Богомол, вчителька Адампільської ЗОШ І-ІІІ ст. с.Адампіль:
За чотири роки роботи селищної ради, справді, відбулося чимало позитивних змін. У громаді  обладнали більше десяти перших класів згідно сучасних вимог Нової Української школи, в тому числі і в нас в Адамполі.  Селищна рада додавала на цю гарну справу співфінансування, що дозволило значно покращити умови навчання першачків.  Нова Українська школа  – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж подобається відвідувати цю школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння,  закуплено все необхідне наочне обладнання, створено гарні умови.
   Гарною справою також  є місцеві дороги з асфальтовим покриттям в с.Адампіль, не можу забути тих моментів, коли маленькі школярики йшли до школи в дощову погоду заболоченими розбитими дорогами… А зараз цього немає.