У горі і в радості, в праці й на відпочинку - музика завжди з людиною. Вона так щільно і органічно ввійшла в життя, що її сприймають як щось належне, як повітря, яким дихають, не замислюючись, не помічаючи… З нагоди 50-річного ювілею початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу "Старосинявська районна дитяча музична школа" у районному будинку культури відбулися урочистості.

Фото без опису

Захід відкрив Сергій Кучер, який очолює колектив музичної школи більше 35 років.

- Сьогоднішній колектив школи навчає учнів сольному співу, грі на піаніно, баяні, гітарі, духових та ударних інструментах. Заклад добре відомий активною концертною діяльністю. Викладачі і учні є постійними учасниками районних і багатьох обласних культурно-мистецьких заходів, - розповідав у своєму виступі директор. - Найдорожче і найпрекрасніше, що в нас є - це наші діти, які мають можливість посягати ази музичного, хореографічного та художньо-прикладного мистецтва, навчаючись в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах, до яких належить і Старосинявська дитяча музична школа, яку було засновано 50 років тому, згідно наказу Хмельницького обласного управління культури.

Першим директором школи був Борис Іванович Дунда - талановитий музикант, педагог і організатор, який очолив викладацький колектив у складі Заремби Володимира Федоровича, Левчук Людмили Олександрівни та Разенчука Віктора Петровича. Перший рік навчання розпочався з контингентом в кількості 48 учнів, які навчались по класу баяна та акордеона, домри, фортепіано і духових інструментів. Поступово збільшувався викладацький та учнівський колективи.

В 1973 році свою трудову діяльність як викладач розпочав відомий всім Красноступ Федір Пилипович, який віддав своїй улюбленій справі 25 років, випустивши десятки талановитих учнів. Першими випускниками школи в 1975 році стали Качанова Наталія та Собко Людмила.

Всього за 50 років Старосинявську ДМШ закінчило 350 учнів, частина яких в свою чергу стала студентами та випускниками середніх спеціальних та вищих мистецьких закладів, продовживши справу своїх наставників працюючи викладачами середніх спеціальних та вищих мистецьких закладів, солістами оркестрів та військовими музикантами.

На даний час викладацький колектив складається з 10-ти педагогів, серед яких Макогонська Л.Д., Крижановська О.В., Горуха Є.М., Карпушин В.Б., які є випускниками Старосинявської ДМШ. У школі працюють такі класи: народних інструментів, відділ фортепіано, вокально-хоровий клас, клас хореографії.

Навчається в школі на даний час 140 учнів. Школа має філії в селах Дашківці, Паплинці. Школа пишається своїми учнями та учнями-випускниками, які під наставництвом досвідчених викладачів вписали і вписують золотими літерами в історію школи свої досягнення, які високо оцінено членами журі обласних, регіональних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів.

В 2001 році на І-му Подільському фестивалі-конкурсі вокалістів в м.Полонному учнями школи Кучер О., Лонською В., Паламарчук Т. та вокальною групою було отримано відповідно 1,2,3,4 місця. За їх підготовку хочеться подякувати викладачам Макогонській Л.Д., Лонській М.Й., Левчук О.М.

З 2002 року виявлено стала про себе заявляти на обласних конкурсах виконавців на народних інструментах Крижановська Оля, яка з кожним роком піднімалась на п’ядестал з ІІІ-го місця на І-ше. В цьому році Оля стала дипломантом ІІІ ст. Всеукраїнського конкурсу в м. Кіровограді. Її наставник і викладач Крижановська Оксана Василівна неодноразово відзначалась дипломами і грамотами відділу культури, райдержадміністрації та районної ради.

Неодноразово ставав переможцем обласних, регіональних та Всеукраїнського конкурсів хореографічний ансамбль у складі Н. Гереги та К. Сороки. Клас викладача Дубчака Р.І.

Взагалі в історії школи вписано імена учнів, які протягом навчання мали високі результати і стали лауреатами та переможцями на обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, отримували високі нагороди: Крижановський Андрій, Штикун Наталія, Щекланова Тетяна, Гринчук Катерина, Генгазова Дарина, Ткаченко Павло, Маринчак Наталія, Фегурел Єлізавета.

Всі ви прекрасно знаєте дует “Дивограй” у складі Тасюк Ю. та Петрусь Л., які в 2003 році отримали диплом ІІ ст. на конкурсі патріотичної пісні “Україно, любий край”.

У квітні 2005 р. випускник Старосинявської ДМШ Олена Кучер стала лауреатом ІІІ ст. міжнародного конкурсу вокалу в місті Ворзень.

Виховувати музикою - це важка праця чи політ душі. Музичне виховання - це не виховання музиканта, а виховання людини. Хочеться подякувати викладачам за їх невтомну, важку і таку потрібну, благородну працю, бажаю міцного здоров’я, щастя, благополуччя та нових творчих злетів, а вам шановні батьки за те, що ви виховуєте таких чудових дітей. Доброго вам здоров’я, щастя, добра і миру!!!

Із чудовим ювілеєм привітав колектив музичної школи селищний голова Віталій Здебський, вручив Почесну грамоту селищної ради та цінний подарунок, бажаючи добра та творчих злетів, подякував за невтомну творчу працю викладачам і батькам у вихованні підростаючого покоління.

До вітальних слів долучилися: голова райдержадміністрації Василь Франчук, голова районної ради Василь Олійник, начальник відділу освіти, молоді, спорту культури виконавчого комітету селищної ради Олександр Пузирук, начальник відділу культури, національностей, релігії та туризму виконкому селищної ради Богдан Німець, головний спеціаліст відділу культури, національностей, релігії та туризму виконкому селищної ради Ганна Бортнік, завідуюча дошкільним навчальним закладом "Зернятко" Катерина Кучер та від батьків висловив подяку Віктор Щерань.

Привітати колектив школи із поважним ювілеєм завітав і голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, губернатор подякував керівнику та його колективу за роботу, побажав подальшого зростання, успіхів та перемог вихованцям школи, вручив цінний подарунок колективу.

Усі гості, вітаючи зі сцени колектив з ювілеєм, дарували теплі слова, щирі вітання, подарунки, вручали грамоти.

Педагогічний і учнівський колективи школи підготували насичену концертну програму, цікаві мелодійні виступи. Незабутні емоції отримали присутні у залі, радісні миті переповнювали кожного, свято було наповнене енергією добра і вдячності.

Ще одна ювілейна дата стала особливою сторінкою історії Старосинявської громади. З ювілеєм! Нехай завжди щастить на творчому шляху!

Фото без описуФото без описуФото без опису

Прес-служба ОТГ.