Фото без описуЕкзема або атопічний дерматит у дітей - дуже поширене хронічне та рецидивуюче захворювання шкіри, яке характеризується запаленням. Що спричиняє появу атопічного дерматиту? Генетична схильність до алергічних реакцій на навколишні чинники. Він також може бути пов'язаний з бронхіальною астмою або алергічним ринітом. Як правило, такі діти мають й інші алергічні прояви: поліноз, харчову алергію, алергійний кон’юктивіт. Часто екзему супроводжуєть захворювання шлунково-кишкового тракту. Для атопічного дерматиту характерний циклічний перебіг: періоди запалення чергуються з періодами реміссії і навпаки.

До основних симптомів атопічного дерматиту відносяться:

  • сильний свербіж,  що часто посилюється вночі;
  • почервоніння деяких ділянок шкіри, діатез;
  • вузликові висипання;
  • тріщини в районах почервоніння;
  • гнійничкові ураження шкіри.

Захворювання шкіри у немовлят  найчастіше локалізується на обличчі, але може захоплювати й інші ділянки тіла - волосисту частину голови, шию, сідниці. Часто з’являються себорейні лусочки та жовті кірки в районі брів та вух, почервоніння на щоках, що супроводжується сухістю шкіри та тріщинами.
 

У старших дітей та підлітків екзема найчастіше з’являється в складках шкіри навколо колін та ліктів. В холодну пору року хвороба може вразити шкіру навколо рота, очей та на шиї. Під час нападу шкіра стає червоною та сухою, а іноді проявляється виділеннями. Вона також дуже свербить і на інфікованих ділянках стає щільнішою. Свербіння може призводити до порушень сну. В цілому шкіра стає сухою. Ця виняткова сухість, спричинена генетичними змінами захисної функції шкіри, призводить до свербіння, печії, розчухування. Додаткове інфікування враженої шкіри може спричинити інші ускладнення. Неспокійний сон дитини призводить до втрати ваги, нервового збудження, навіть психічних розладів.

Важливо полегшити життя дітям, які страждають на цю хронічну хворобу. Креми з дермокортикоїдами потрібно наносити до повного зникнення всіх симптомів (протягом декількох днів). Крім того, для регулярного зволоження сухої шкіри у дитини рекомендовано пом'якшувальні креми, які допомагають зменшити кількість нападів.

Креми з дермокортикоїдами не використовують для профілактики. Зволожуючі ж креми варто застосовувати постійно на будь-якій стадії захворювання. Усі засоби мають нейтральний  рН, пом’якшують шкіру та зменшують свербіння.  Таке лікування допоможе не тільки змінити перебіг хвороби, а й знизити ступінь її загострення та контролювати її протягом тривалого часу.

Зазначені засоби є ефективними при пригніченні приступів, вони знижують їх частоту. Ці засоби не можуть вилікувати хворобу повністю, але вона може сама зникнути через декілька років. Рекомендую пацієнтам використовувати м'які очищувальні засоби та регулярно зволожувати шкіру за допомогою пом'якшуючих кремів, спеціально розроблених для подолання симптомів дитячої екземи. Дуже корисні лікувальні ванни з додаванням пом’якшувальних та заспокійливих препаратів.

Полегшити прояви атопічного дерматиту і зробити життя дитини більш комфортним допоможуть також:

  • дотримання спеціальної збалансованої гіпоалергенної дієти;
  • підтримання рівної температури та рівня вологості повітря у приміщенні, щоб запобігати неконтрольованому потовиділенню та подразненню шкіри;
  • максимальне обмеження контакту дитини з засобами побутової хімії;
  • -використання тільки гіпоаллергенних гігієнічних і косметичних препаратів, що не містять гліцерину та спирту;
  • придбання дитячого одягу тільки з натуральної бавовни;
  • прання без використання ополіскувачів, підкрохмалювачів тощо;
  • створення спокійної домашньої обстановки для запобігання стресовим станам у дитини.

 

Лікар дерматолог                  Л.Луценко