Фото без опису19 січня 2019 року набув чинності Закон України від 18.12.2019 року № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Так, внесені зміни до закону України «Про освіту». Зокрема, вводиться визначення терміну «булінг (цькування)» якдіяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Типовими ознаками булінгу (цькування) є: систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін - кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

Також Законом внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими встановлюється відповідальність за булінг (цькування). Так, вчинення булінгу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Водночас за булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, встановлено штраф від ста (1700 грн) до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти (850 грн) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Також законом визначено покарання за приховування випадків булінгу в закладах освіти. Так, неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

За детальнішою інформацію звертайтесь до Старосинявського бюро правової допомоги за адресою: смт.Стара Синява, вул.Грушевського, 19, тел.2-05-82, 2-05-84)

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.

Начальник Старосинявського бюро

правової допомоги

О.Куцоконь