Фото без описуУ літературно-мистецькій світлиці центральної районної бібліотеки відбулася презентація книги "Цікаво. Про100. Зручно", укладачами якої є Віктор Кицун, вчитель математики Старосинявської ЗОШ І-ІІ ступенів №1 та Олександр Кицун, учасник змагань з усного рахунку Прангліміне.

Ведуча заходу бібліотекар Наталя Данілкович наголосила, що вміння обчислювати швидко, правильно і зручним способом, тобто раціонально, може знадобитися в різних життєвих ситуаціях і є запорукою успішного засвоєння не тільки математики, але й інших дисциплін. А також зачитала вислів О. Погорєлова про математику як науку та надала слово методистові відділу освіти, молоді, спорту, культури Старосинявської селищної ради Грохольській Г.В., яка безпосередньо познайомила з автором книги Віктором Петровичем та присутніми на заході керівниками місцевих органів самоврядування. Віктор Петрович – учитель від Бога, закоханий у свою професію та математику. Захід супроводжувався показом відеороликів про навчання математики, безпосередньою презентацією розділів книги. Учні місцевих шкіл демонстрували свої вміння усного рахунку. Усі присутні брали активну участь в обговоренні. На сторінках підручника є смішинки, які діти показали в читальному залі, що урізноманітнило та надало презентації невимушеної атмосфери. Учасники презентації: Маша Подсуєва - 3 клас; Паращина Таня – 7 клас; Цюрупій Артем, Конончук Марина; Підгурська Іванна – 8 клас; Сорока Даша, Кицун Олександр, Лисак Наталія, Мазурець Владислав – 9 клас показали свої відпрацьовані уміння швидкого підрахунку.

Фото без описуВиступив В.Кицун:

"Як свідчить практичний досвід, велике значення у розвитку інтелектуальних здібностей учнів має усний рахунок. У сучасній школі спостерігається низький рівень обчислювальних навичок учнів. Процес формування умінь та навичок раціональних усних обчислень при вивченні курсу математики є в основному випадковим, оскільки методика реалізації цього завдання недостатньо розроблена, відсутня відповідна методична література. Тому вважаю за необхідне звернути увагу вчителів на цю проблему. З цією метою мною вивчено, узагальнено та систематизовано відповідні методи, способи та прийоми раціональних усних обчислень, надано математичне обґрунтування деяких з них і підготовлено методичний посібник для використання у процесі вивчення математики, удосконалення обчислювальних навичок учнів і вчителів."

Усний рахунок – це молодість розуму. Завжди залишайтеся молодими!

На завершення заходу вручено дипломи Кицуну В.П., Кицуну О. В., та Гук О. Голова Старосинявскої районної державної адміністрації Франчук В.В. та керуюча справами апарату Старосинявської селищної ради Бондарчук О.О. побажали усім натхнення та реалізації подальших планів. Бібліотекар Данілкович Н. П. віншувала всім творчого натхнення, вагомих здобутків, нових перемог, успіхів та удачі завжди та в усьому!

ДОВІДКОВО: Учитель математики Віктор Кицун у 1990 році закінчив Ровенський педагогічний інститут за спеціальністю математика і фізика. Вчитель математики Старосинявської ЗОШ І-ІІ ступенів №1. Спеціаліст вищої категорії, голова районного методичного об'єднання вчителів математики. Автор посібника Цікаво. Про100. Зручно. Способи та прийоми раціональних обчислень для школярів та студентів і не тільки…/ упоряд. Кицун В. П., Кицун О.В – Хмельницький., ФОП Мельник А. А. 2018. – 150 с. ISBN 978-617-7600-26-7 УДК 519.813 та серії публікацій рубрики "Усний рахунок" у газеті "Математика" видавництва "Шкільний світ" ( №18 (846) вересень 2018; №19 (847) жовтень 2018; №20 (848) жовтень 2018; №23 (851) грудень 2018).

Фото без опису

З 2007 року у французьких школах і дитячих садах введені щоденні заняття усного рахунку, які, на думку чиновників, повинні боротися з згубним впливом телебачення на уми підростаючого покоління, повідомляє The Times. Указ міністр освіти Франції Жиля де Робьена (Gilles de Robien) вимагає, щоб в навчальних закладах щодня проводились уроки усного рахунку тривалістю від 15 до 20 хвилин. Документ передбачає, що вже в п'ять років (останній рік дитячого садка) діти повинні бути ознайомлені з операціями додавання, віднімання, ділення і множення. Указ міністра освіти з'явився після того, як Французька академія наук оприлюднила результати дослідження, з якого випливало, що арифметика допомагає дітям покращувати пам'ять і швидкість мислення. Як встановили вчені, усний рахунок також допомагає боротися з негативним впливом телебачення на дитячий мозок. "Діти, які проводять біля телевізора більше трьох годин в день, мають проблеми з концентрацією уваги і мають погану пам'ять", - говорить представник Французької академії наук. За його словами, заняття арифметикою дозволяють мобілізувати мозок для освоєння нових знань. Обов'якові заняття з усного рахунку і в Естонії. Як вважає автор книги, за доцільне запровадити у школах району ведення занять з усного рахунку хоча б на рівні гуртків або факультативів. Маємо досягнення, але лише завдяки ініціативі, наполегливій і самовідданій праці учнів та вчителя-тренера в позаурочний час.

Літній експрес-турнір Прангліміне Хмельниччини у рамках проекту «Міксіке в Україні» 2017 рік.

  1. Кицун Олександр, 7 клас, переможець , Диплом І місце
  2. Сорока Дар’яна, 7 клас, переможець, Диплом І місце
  3. Бондарчук Вікторія, 9 клас , переможець, Диплом І місце
  4. Дроздовська Анна, 9 клас, переможець , Диплом ІІ місце.
  5. Кицун Віктор Петрович, переможець, Диплом ІІІ місце.

Команда « StarS» Старосинявської ЗОШ І-ІІ ступенів №1 брала участь у командній першості України з усного рахунку Прангліміне – 2017, посіла 16 місце серед 101 команди.

Обласний фінал з усного рахунку Прангліміне 2018 рік

  • Кицун Олександр, 8 клас, Диплом ІV місце

Обласні фінальні змагання з усного математичного рахунку

Прангліміне -2019

  1. Кицун Олександр, учень 9 класу, переможець у віковій категорії «Хлопці (7-11 класи)». Диплом І місце, 12.01.2019
  2. Гук Олександра, учениця 8 класу, переможець у віковій категорії «Дівчата (7-11 класи)». Диплом ІІ місце, 12.01.2019

Кицун Олександр представлятиме Хмельниччину на Національному фіналі змагань з усного рахунку Прангліміне-2019 у березні 2019 року. ( 92 учасники з 15 областей України та м.Києва ).

Математичний посібник автор видання В.Кицун подарував для читачів районної бібліотеки.

Фото без описуФото без опису

 

За матеріалами математичної години.