Фото без описуСьогодні 21 листопада 2018 року в читальному залі Старосинявської центральної районної бібліотеки відбувся «круглий стіл» на таку тему. Захід присвячено подіям, які відбувалися в 2004, 2014 роках, з нагоди відзначення 5 річниці Революції Гідності та Свободи. Захід організовано працівниками Старосинявської ЦРБ.

Революція Гідності – це новий термін, який визначає політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу. В першу чергу Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людяності та гідності.

У заході взяли участь: керуюча справами апарату селищної ради О.Бондарчук, керівник апарату районної державної адміністрації О.Балла, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури виконкому селищної ради О.Пузирук, депутат районної ради, безпосередній учасник подій Революції Гідності та в той час керівник районного штабу національного опору М.Маліновський, вчителі та учні 11-х класів Старосинявського НВК, бібліотекарі, працівники селищної ради та райдержадміністрації, користувачі бібліотеки. У виступах згадано події, які відбувалися на Старосинявщині 5 років тому, виступаючі розповідали про поступальні шляхи розвитку громади до європейського напрямку, наголошено, що кожен свідомий громадянин гідний кращого майбутнього, і сам повинен для цього прикладати зусилля та діяти в правовому полі, і цьому зобов’язані сприяти представники держаних органів влади та місцевого самоврядування.

Бібліотекар читального залу Ірина Шпак звернулася до присутніх: «Сьогодні ми пройдемо з вами етапами Єврореволюції, згадаємо основні події тих днів. Під час боротьби українського народу проти режиму формувалося громадянське суспільство, вражаючи світ. Отже, «Революція Гідності: як це було?».

Продемонстрували також документальну стрічку «Євромайдан! Відео, яке повинен бачити кожен українець!» про події, що відбувалися в країні і на Майдані Незалежності у 2013 році.

Працівники районного Будинку культури – Анатолій Лотишко, Ніла Лотишко, Зоя Ткачук заспівали пісню «Батальйони небайдужих» та «Заплакало небо», які викликали емоції, спогади тих подій.

Учні 11-х класів продекламували вірші про героїв Небесної сотні, вчитель історії Старосинявського НВК О.Нестерук детально розповіла про події, які проходили на Майдані 5 років назад.

Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян - справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною - ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну власне життя. Тому присутні вшанували хвилиною мовчання всіх, хто загинув, захищаючи незалежність і свободу України. Запалено свічку пам’яті. У залі панувала тиша.

На знак вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та всіх борців за незалежність та свободу України поклали квіти до меморіальної дошки Героя АТО, колишнього селищного голови О.Романенка та пам’ятника символу боротьби українського народу Т.Г.Шевченка, до місця з якого починалася Революція Гідності у Старій Синяві.

Фото без опису

 

Старосинявська ЦРБ.