Фото без описуУ залі адмінбудинку  продовжила роботу  34-та чергова сесія селищної ради (4 пленарне засідання), яке провів селищний голова Віталій Здебський, участь в роботі сесії взяли 23 депутати селищної ради.  Пленарне засідання тривало  понад  сім годин.

ВИРІШАЛЬНЕ СЛОВО ЗА ФАХІВЦЯМИ ТА СПЕЦІАЛІСТАМИ

Перед початком сесії для роботи в  пленарному засіданні зареєструвалося  16 депутатів селищної ради; кворум був. У  процесі  організації роботи підійшли ще  депутати,  депутати  фракції ВО «Свобода»  - Олег Щерань,  Валентин Дроздовський, Наталія Чукань, Іван Гурин  відмовилися від реєстрації. Депутати від ВО «Свобода» знову намагалися перешкоджати веденню сесії, тому не обійшлося усе засідання без криків, лайки, принижень інших та безпідставного, на свій розсуд, звинувачення селищного голови – без фактів та знання ситуацій, що склалися в процесі роботи.  Тому селищний голова  запросив до слова -  роз’яснити, детально проаналізувати ситуації  спеціалістів, які ведуть напрямки відповідних робіт: щодо питань  податків – Надію Вікарську,  начальника Старосинявського  відділення  Красилівської ОДПІ ГУ  ДФС, в.о. начальника  відділу земельних відносин виконкому селищної ради Наталію Дзюбу; начальника управління фінансів Мирославу Кузьмич.

Н.Вікарська наголосила, що рішення про ставки податків подається до 01.07.2018 р., нині на 2019 рік  ставки податків не прийняті, тому попередні рішення залишаються в силі на 2019 рік. – Ми пропонували вам підняти ставки (про це було обговорено і на депутатських комісіях), але протягом місяця ви не проголосували. Тому приймайте актуальні рішення… Податкова надасть вам усю необхідну інформацію.

Також спеціалістами управління фінансів було зауважено, що  внаслідок неприйняття рішень про ставки податків втрати до селищного бюджету є.

Після обговорення та вияснення усіх нюансів прийнято рішення питання податків  зняти з порядку денного .

Обговорено ситуацію із земельними ділянками, які сесія селищної ради виділила для будівництва онячної електростанції в межах населеного пункту, за оренду цієї ділянки йде регулярна сплата коштів  до селищного бюджету. Усе, що стосується земельних ділянок за межами населених пунктів, селищна рада  не  має впливу.  Але й на цьому з’явився «політичний піар»,  не вивчивши ситуацію, представивши факти, так як розуміє одна особа,  одна з політичних сил дезінформувала людей…

ПРОГОЛОСУВАЛИ ЗА ВАЖЛИВІ ПИТАННЯ

Усі інші питання, що стосувалися передачі майна в оренду;  списання аварійних житлових будинків; затвердження порядків  використання коштів селищного бюджету для надання допомог ветеранам Афганістану, учасникам АТО;  про затвердження Програми профілактики та боротьби зі сказом на території селищної ради на 2018-2019 роки; Програми підвищення інвестиційної привабливості на території та залучення інвестицій на територію Старосинявської ОТГ на 2018-2019 роки;  Програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів селищної ради на 2018-2020 роки;  внесення змін та доповнень до Програми розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення Старосинявської селищної ради Хмельницької області на 2017-2018 роки (основне завдання селищної ради посприяти в ремонті ділянок доріг «Стара Синява –Дубова», на що з державного бюджету передбачається 4 млн. 861 тис. грн., і з селищного бюджету - один млн. 252 тис. грн.; на дорогу «Стара Синява –Травневе» із селищного 400 тис. грн., з інших джерел фінансування - 800 тис. грн.)  -  були погоджені і затверджені  депутатами селищної ради.

ВЧАСНО ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ОСВІТЯН ТА МЕДИЦИНИ

У різному, після завершення сесії, депутати заслухали інформації членів виконкому: заступника селищного голови Світлани Лакусти, в.о. головного лікаря Старосинявського ПМСД  Алли Стадник; головного лікаря Старосинявської ЦРЛ Віталія Макогонського щодо вирішення наболілих питань в галузі охорони здоров’я, обговорено шляхи їх вирішення. Виступив начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури виконкому селищної ради Олександр Пузирук, обговорено нагальні питання, котрі потрібно вирішити в галузі освіти в літній період.

ЧИ МОЖНА ЗАРОБЛЯТИ  НА «ОЧИСНИХ»?

Обговорено питання роботи  очисних споруд, стану каналізаційного септика біля будинку вул. Толстого, 7, з чим звернулися мешканці багатоквартирного будинку.  Виступив депутат Олег Щерань,  повідомив, що із Меджибожа «якась машина»  порушує санітарні норми і без документів вивозить  стічні води на територію біля очисних.

Директор КП «Старосинявський центральний водоканал №1» Микола  Коломієць прокоментував, що ситуацію із септиком біля будинку №7 на вул.Толстого буде ліквідовано, встановлено насос;  буде регулярна відкачка даного септику, у підприємстві зараз важка фінансова ситуація,  тому склалися такі обставини.  У нас побудовано найкращі очисні споруди,  зараз їх загрузка 30 м. куб., а  їх потужність розрахована на 150 м.куб.,  120 м.куб. становить недогрузка. Ціни на очистку вод за  1 м.куб. складають 14,34 грн. Заключено договір  з очистки стічних вод, тому машина із Меджибожа  скидає їх в належному на те місці, за тиждень  ми можемо заробити кошти за очистку  більше 6 тис. грн.

В.Здебський: «Цілий місяць тривали планомірні роботи…» ВІДЕО

На завершення сесії селищної ради голова громади Віталій Здебський підбив підсумки роботи:

«Цілий місяць, поки тривала 34 чергова сесія, ми не сиділи, склавши руки. Запустили в дію водогони в селах,  встановили тимчасові колонки, зроблено санітарно-охоронні зони, і хто б там що не говорив, вода уже є. КП «Старосинявський центральний водоканал №1» розробив технічні умови на підключення, і на сьогодні відбуваються збори жителів у селах. Тому звертаюся до депутатів селищної ради пояснити людям ситуацію, кошти на будівництво та реконструкцію водогонів  давали з  Державного бюджету місцевим бюджетам.  Побудовані водогони мають знаходитися на балансі в комунальному підприємстві селищної ради – КП «Старосинявський центральний водоканал», передача водогонів на кооперативи різних форм власності не може відбуватися.

Зараз встановлено водонапірні башти в  селах Паньківці, Лисанівці, запущено в дію водогони,  розпочинаємо підключення абонентів, щоби люди  змогли «врізатися» до існуючих мереж водогонів. У с.Іванківці (перша частина села) запустили в дію водогін, встановили тимчасову колонку; у с.Дашківці запустили воду, теж встановили тимчасову колонку  (там був старий дірявий водопровід,  щоб не розказували , висновок залишається за будівельниками та інспекцією). Завершуються роботи  з упорядкування санітарно-охоронних зон біля водонапірних башт, у с.Паплинці очищено дві свердловини, вже виготовлена проектно-кошторисна документація, щоби запустити на тендер. Запущено воду у с.Мшанець, запущено водогін у с.Гончариха і встановлено тимчасові  колонки;  у селах Пасічна, Гречана запущено в роботу свердловини, роботи доводяться до завершення, будемо здавати в експлуатацію. Здано в експлуатацію водогін у Старій Синяві, розроблено технічні умови, щоби робити підключення абонентів. У с.Пилявка провели схід села і домовилися із жителями, яким чином будемо робити підключення домогосподарств до водогону, скільки це буде коштувати, які роботи потрібно провести. У с.Цимбалівці  закупили за кошти селищного бюджету водяний насос і забезпечили частину  села водопостачанням.  В Адамполі теж  запущено водогін.  Рятувальники  РС ДСНС  допомогли з роботами по упорядкуванню санітарно-охоронних зон біля водонапірних башт в с.Адампіль, с.Сьомаки, с.Пилявка.  Порахували кошторис – 622 тис. грн., проектно-кошторисну документацію виготовлено ТОВ «ХмельницькАгропроект»; зараз будемо працювати над  будівництвом доріг.  Ми цілий місяць не сиділи на місці, ми рухалися вперед! Пройде  процедура експертизи і ми приступаємо до робіт в с.Адамполі – будівництво тих доріг, які визначили.

3,5 млн. грн.  надійшло  на  рахунок селищної ради  на інфраструктуру.

У мене до вас буде прохання цілеспрямовано працювати і прийти на сесію, щоб уточнити ці об’єкти і розпочати роботи по тих об’єктах, які затвердили. Це основне завдання! Щоби змогли розпочати будівництво не пізньої осені чи взимку, а в літній період.

У «Різному» депутат селищної ради Валентин Дроздовський виступив з проханням підтримати звернення депутатів селищної ради до Хмельницької облдержадміністрації, про надання  інформації  по землях промисловості за межами населених пунктів,  дозвіл на виготовлення документації був наданий  фірмі  «Дж.Ес.Ем.»,  і чи виготовили вони документацію на землю, і чи заключили договір на оренду землі, яка має використовуватися для будівництва сонячної електростанції.  Депутати підтримали звернення.

Ситуацію пояснила заступник  начальника  відділу земельних відносин виконкому селищної ради Наталія Дзюба:

  •  Так як земельні ділянки зареєстровані в державному земельному кадастрі, то можна робити висновок, що проектна документація виготовлена.

На рахунок укладання договору оренди було адресоване запитання депутату районної ради Ю.Кравчуку  - чи затверджували нормативно-грошову оцінку по вищевказаних землях на сесії районної ради. На що він  відповів, що не затверджували.  На разі обласна адміністрація не може заключити договір із фірмою, оскільки не затверджено нормативно-грошову оцінку земель.

Головуючий на сесії сказав, щоби детальніше пояснити ситуацію,  на наступну сесію запросимо інвестора, хай  роз’яснить усі моменти, бо  без нього депутати не зможуть  зрозуміти суть питання.

Голова громади  подякував депутатам за роботу.

Фото без опису

Нотатки із 4-го пленарного засідання 34-ої  сесії.