Що варто знати про сальмонельоз
Щороку на території колишнього Старокостянтинівського району реєструються випадки сальмонельозу, так у 2023 році зареєстровані 8 випадків сальмонельозу проти 6 у 2022 році.
У 2023 році на території Старокостянтинівської громади зареєстровано 7 випадків сальмонельозу: 6 у дорослих та у 1 дитина (у віці 1-4 роки, неорганізована). На території Староостропільської сільської ради (с. Левківка) зареєстрований 1 випадок сальмонельозу у дитини (2 роки, неорганізована). На території Миролюбненської сільської ради захворюваність на сальмонельоз не реєструвалась.
У березні 2024 року у Хмельницькій області в Хмельницькій громаді зареєстрований спалах сальмонельозу пов'язаний з відвідуванням закладу громадського харчування, захворіли 15 осіб.
То що ж варто знати про сальмонельоз?
Сальмонельоз – це кишкова інфекція, збудником якої є патогенні бактерії з роду Salmonella.
Основним джерелом інфекції є тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська та дика водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів; яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими. Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.
Розвиток гострої форми захворювання та ускладнень залежить насамперед від стану імунітету, найбільш схильні до інфекції та ускладнень діти до трьох років.
Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двух днів.
Основними симптомами сальмонельозу є нудота та блювота, пронос, спазматичні болі у животі та підвищення температури до 39°С. При підозрі захворювання на сальмонельоз необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз необхідно:
- уникати сумнівні місця громадського харчування та не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
- сирі продукти тваринного походження відразу після покупки класти в холодильник і зберігати окремо;
- розморожувати м'ясо лише в холодильнику;
- ретельно мити яйця перед вживанням;
- дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- страви, до яких додають молоко або яйця, необхідно додатково проварити;
- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
- пити тільки кип’ячене молоко, а також уникати вживання сиру, придбаного в сумнівних торгових точках;
- під час поїздок, подорожей не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.
Дотримання цих простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути не лише такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій.
Старокостянтинівське відділення Хмельницького районного відділу
ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров'я України"