Фото без опису“Потурбуйся про власне здоров’я” — такий девіз Міністерство охорони здоров'я України визначило для цьогорічного Всесвітнього дня здоров’я. Кожен з нас має пам’ятати, що найцінніше у житті людини — її здоров’я. І не варто відкладати турботу про себе на більш пізні терміни — “коли буду мати час” або “коли закінчиться війна”. Адже дешевше профілактувати хвороби, аніж потім їх лікувати. Найперше, на виникнення хвороб негативно впливає наш спосіб життя та звички.

Що ми можемо зробити зараз, щоб зміцнити своє здоров'я?

1. Не забувайте про профілактичні огляди.

Запишіться на огляд до сімейного лікаря та попіклуйтеся про проходження усіх важливих скринінгів (як-от на рак молочної залози або колоректальний рак тощо). Фахівець розповість вам, як отримати доступ до якісних безоплатних медичних послуг.

2. Пам’ятайте, що вакцинація рятує життя.

Дотримуйтеся Національного календаря профілактичних щеплень: вакцинуйте себе та близьких проти інших небезпечних хвороб.

3. Кидайте курити та уникайте пасивного куріння

Куріння навіть однієї сигарети на день може призвести до виникнення онкологічних захворювань. Куріння будь-яких тютюнових виробів, у тому числі й електронних сигарет, шкодить організму, незалежно від дози.

4. Не вживайте алкоголь.

Алкоголь сприяє розвитку неінфекційних хвороб, таких як цукровий діабет 2 типу, високий кров'яний тиск, пошкодження печінки.

5. Харчуйтеся здорово.

Формуйте своє щоденне меню за принципом “тарілки здорового харчування”. Споживайте достатню кількість фруктів та овочів на день, обмежте споживання солі й цукру, пийте достатню кількість рідини.

6. Приділяйте час фізичній активності.

Хоча б 150 хвилин на тиждень приділяйте регулярним фізичним вправам. Обирайте, те, що подобається найбільше: біг, прогулянка на свіжому повітрі, йога, танці.

Дотримуючись цих простих правил ми дбаємо про себе та наближаємо перемогу!

Державна установа „Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»