Фото без опису10 листопада святкують Міжнародний день вишивальниць. Його почали відзначати нещодавно - з 2013 р., але цю дату обрано невипадково. Вона співпадає з Днем святої Параскеви Іконійської, великомучениці III сторіччя. Усі шанувальники вишивки вважають Параскеву П’ятницю покровителькою їхньої праці.

Згідно зі старовиною легендою, жінка народилася у багатій благочестивій родині. Її батьки були дуже набожними та найбільше поважали п’ятницю як день страждань Господніх, вони й дали дитині таке ім’я - Параскева-П’ятниця. Зазвичай у п’ятницю жінки-християнки не пряли, не виносили золи, не прали, а чоловіки не орали землю, бо це вважалося гріхом. З ім’ям Параскеви пов’язано багато старовинних звичаїв та традицій.

Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Цього дня кожен охочий може долучитись до свята, привітавши знайомих вишивальниць.

У цей день слова особливої вдячності та теплих вітань – миру, благополуччя і міцного здоров’я селищна рада адресує усім вишивальницям Старосинявської громади. Серед них є досвідчені та відомі рукодільниці -вишивальниці: Марія Макаровська, Ніна Метр, Людмила Гурина, Лілія Скрипник, котрі понад 30 років свого життя присвятили прекрасному мистецтву. Вишивальниці  є активними учасницями різноманітних виставок та заходів, організованих селищною радою, й нині передають свій досвід та уміння молодому поколінню.  Такими добрими намірами та справами крокуємо до Перемоги!

Старосинявський Будинок культури