Фото без описуПричини кинути курити можуть бути у кожного свої. Для того, щоб підтримувати власну мотивованість до припинення куріння, варто розібратися, які ж причини є пріоритетними саме для вас. Рекомендуємо подумати над цим та виписати важливі для вас причини на окремому листочку. Його можна прикріпити десь на видному місці або покласти туди, де ви зазвичай зберігаєте сигарети. Тоді кожного разу, коли ви захочете взяти сигарету, цей список буде нагадувати про ваше рішення кинути курити.

Для більшості людей основними причинами кинути курити є

Іншими вагомими причинами кинути курити можуть бути:

  • Зовнішній вигляд. Нікотин негативно впливає на шкіру, не дозволяючи їй нормально «дихати», від чого вона стає більш сухою та набуває сіруватого кольору. Через надмірну сухість шкіри навколо очей та рота швидше з’являються зморшки. А ще від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців. Загалом, зовнішній вигляд людини погіршується. До речі, це було чітко прослідковано на парах близнюків, один/ одна з яких курить, а інший/ інша – ні.
  • Фізична форма. Курці, як правило, мають значно гіршу фізичну форму, ніж некурці. Для них складніше займатися фізичними вправами, вони менш витривалі тощо.
  • Запах. Після того, як ви кинули, від вас не буде запаху тютюнового диму – дихання стане чистішим, волосся, одяг та пальці не смердітимуть тютюном.
  • Смакові відчуття. Після відмови від куріння значно покращуються відчуття смаку та запаху, що робить життя яскравішим та насиченішим.
  • Турбота про майбутню дитину (для вагітних жінок). Науково доведено, якщо жінка курить під час вагітності, у неї є значно вищі ризики передчасних пологів, які можуть мати негативні наслідки для дини.
  • Стиль життя. Насправді, бути курцем – незручно, адже курити можна не скрізь і не завжди, і доводиться стримувати свої бажання.
  • Контроль над своїм життям. Кинути курити – це виклик. Якщо ви поставите собі за мету кинути і зробити це, то будете цілком заслужено собою пишатися. Цей успіх додасть віри у свої сили та мотивуватиме до досягнення нових цілей.

А якими є ваші причини кинути курити? Пропонуємо вам дати собі чесну відповідь на це запитання та відвідати сайт допомоги курцям за посиланням.

 https://stopsmoking.org.ua/

https://cvd.phc.org.ua/

Володимир ШИКОРЯК, лікар-епідеміолог

Державної установи "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".