Фото без описуУ день Покрови Пресвятої Богородиці в центрі селища відбулися пам’ятні заходи із вшанування світлої пам’яті наших земляків -  Героїв фронту, котрі віддали своє життя за Україну.

1 жовтня кілька дат одночасно записані в історію: День захисників та захисниць України,  480-та  річниця  Дня селища Стара Синява, релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці…  Але цей день не був святом… Під звуки сумної мелодії центральна площа Старої Синяви наповнилася учасниками заходу пам’яті: вшанувати Героїв російсько-української війни прийшли родини загиблих, працівники організацій та установ, які діють у громаді, військові, учнівська молодь.

Ведучі заходу Олег Поліщук та Зоя Ткачук говорили: « Про втрати завжди  говорити важко і боляче, але коли із життя ідуть зовсім молоді, то говорити важко і боляче вдвічі… Сьогодні ми відкриваємо меморіальну дошку  пам’яті  нашим  землякам, Героям-захисникам України , які  загинули  в  боротьбі  за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави і яка буде нагадувати нам, а особливо молодому поколінню, про війну, про високу ціну свободи та незалежності, про материнське й людське горе…

Герої не вмирають і не вмруть, Героїв пам'ятатимуть віками. Їм славу всі народи віддають і голову схиляють перед вами.»

Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав своє життя за те, щоб мирним стало небо над нашою рідною Україною, щоб ми раділи кожному новому дню. Вдячність за їхній подвиг житиме у наших серцях.

Захід відкрив селищний голова Віталій Здебський, зосереджуючи  увагу присутніх на глибокій шані та вдячності захисникам: «У цей день ми з вдячністю згадуємо всіх, хто творив історію нашого містечка, збагачував наші традиції, розбудовував, боронив від ворога, віддав своє життя за українську державу. Найцінніше, що є в нашому житті – це мир, спокій і стабільність. Саме під захистом українських військових, завдяки самовідданості наших бійців, спокійно живемо у своїх домівках, трудимося на своїй землі. Кожної миті ми повинні пам’ятати про це, усвідомлювати, що саме наші воїни виборюють для свого народу мирне майбутнє. Схиляю голову перед подвигом захисників, дякую волонтерам і жителям за активну позицію.

Цей день оповитий сумом, бо йде віна… Світла пам'ять  45-ти нашим землякам Героям фронту.

У цей день всі ми підносимо щиру молитву Пресвятій Богородиці, щоб взяла під своє покровительство усіх наших бійців, аби кожен воїн повернувся живим до своєї родини.

Бажаю нашим Героям міцного здоров'я, добра і щастя, сили і незламної віри у перемогу. І щоб над нашою Україною було мирне небо!»

Виступив начальник 10-го відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Михайло Королевський, наголошуючи на підтримці воїнів ЗСУ, захисті ними українських земель.

Вони любили свою країну, хотіли  помститися рашистам за все те зло, яке вороги принесли нашому народу, і захистити тих, хто  не може захиститися сам.  Вони понесли на Божу дорогу свої скарби: любляче серце, простоту, людяність, скромність…  Вони виконали свій громадянський обов’язок – захищаючи кожного з нас, рідний край, свою Батьківщину від російських окупантів, виконаймо і ми – вшануймо пам’ять Герїв – це наш святий обов’язок!

Під  сумну  мелодію «Пливе  кача»  звучать імена загиблих.

Звучать удари метронома. Хвилина мовчання… Жителі громади, схиливши голови, на колінах вшановували пам'ять загиблих земляків.

Глибоке емоційне хвилювання та сльози на очах викликала хореографічна композиція «Журавлі».

Ведучі говорили: «А ключ  у  небі  журавлиний,  махає  їм   з  небес крильми то  не  сім’я  літа  пташинна,  то  наші  янголи  сини»      

Звучали сумні пісня у виконанні ансамблю «Оберіг» «Мати й  досі сина жде».

«Холодний смуток душу охопив. Дощем заплакав... Свічка догорає...
Вони  не дожили, не докохали, не долюбили... Та праведна душа не помирає...»

Освячення   та  вшанування  мемораільної  дошки  пам’яті  Героїв-земляків, захисників України провели представники  духовенства  Старосинявської  громади православної церкви  України та  української греко-католицької церкви (УГКЦ). Виступив священик Мирон Лушней, наголошуючи на змінах у свідомості кожної людини, яка в тилу, на данині пам’яті загиблим та всеможливій посиленій допомозі ЗСУ.

Вшанування наших  героїв-земляків – це не просто наш святий обов’язок, це наша шана і гордість за справжніх героїв. Герої не вмирають! Вони живуть доти, доки живе пам’ять про них.  Вони  з  небес  будуть  спостерігати за нами  і  оберігати.  А ми всі підтримуємо наших воїнів, молимось за наших захисників,  молимось за нашу неньку -Україну! Нехай  ці  сизокрилі  голуби  принесуть  на землю   Перемогу  і довгоочікуваний  мир.

У небо злітають білі голуби та сині і жовті кульки, як символи мирного неба над Україною.

Учасники заходу кладуть живі квіти до  підніжжя дошки пам’яті Героям, меморіальних дощок пам’яті Героям та пам’ятних кубів нашим загиблим землякам.

Герої не вмирають, вони продовжують боронити нас з небес! Слава Україні! Героям слава!

 

За матеріалами заходу.