Фото без описуЦя пам'ятна дата була заснована для того, щоб:

  • підвищити обізнаність світової спільноти щодо потреб у безпечній крові та її продуктів для переливання крові;
  • відзначити найважливіший внесок добровольців, які безоплатно здають кров, у роботу національних систем охорони здоров'я;
  • підтримати зусилля національних служб переливання крові, донорських та інших неурядових організацій щодо зміцнення та розширення програм добровільного донорства крові шляхом активізації загальнонаціональних та місцевих кампаній.

Під час військових дій донорська кров була ледь не єдиним способом врятувати бійця, який зазнав поранення з масивною крововтратою.

В реаліях сьогоднішньої війни,  ми, українці в тилу, повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному бійцю. Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударів – їм необхідна донорська кров. 

З цього моменту й надалі українці повинні формувати у своїй спільноті та громаді культуру регулярного та безоплатного донорства крові.

Кров та її продукти – найважливіший ресурс, що дозволяє ефективно надавати допомогу жінкам, у яких виникають кровотечі внаслідок вагітності та пологів; пацієнтам, яким проводяться складні медичні та хірургічні процедури жертвам травм, аварій, стихійних лих та нещасних випадків.

Щоб безпечна кров була доступна кожному, хто її потребує, необхідно мати донорів, готових добровільно, безоплатно і регулярно здавати кров. Наявність ефективної програми донорства крові, що забезпечує широку та активну участь населення, дозволяє своєчасно виконувати необхідні переливання крові як у мирний час, так і в періоди надзвичайних ситуацій та стихійних лих, коли потреби крові різко зростають.

Розвитку ефективної програми донорства крові багато в чому сприяє сприятлива соціальна та культурна атмосфера загальної солідарності, при цьому широко відомо, що акт донорства крові допомагає розвивати зв'язки у суспільстві та зміцнювати соціальну згуртованість.

Цілі кампанії цього року полягають у тому, щоб:

  • висловити вдячність донорам крові у всьому світі та підвищити поінформованість широкого загалу про необхідність регулярно і безоплатно здавати кров;
  • нагадати донорам про необхідність систематично здавати кров протягом усього року, оскільки це дозволяє підтримувати достатні запаси крові та повсюдно забезпечувати можливість своєчасного та безпечного переливання крові;
  • визнати та пропагувати значущість добровільного безоплатного донорства крові для зміцнення суспільної солідарності та соціальної згуртованості.

Запишися в резерв на донацію крові сьогодні — врятуй три життя завтра.

Бути донором під час війни — прояв неабиякої хоробрості!


 

Лікар - травматолог

КНП «Старосинявська БЛ»                                            Левчук  Н.В.