Фото без описуЩо таке гепатит?

Це гостре або хронічне запалення печінки. Причинами виникнення гепатиту найчастіше є інфекційні агенти (переважно віруси), рідше – токсичні впливи (гострі отруєння, зокрема грибами блідою поганкою, чи хронічні інтоксикації важкими металами, органічними хімічними речовинами, алкоголем). Коли говорять про спалахи чи епідемії гепатиту, то мають на увазі саме вірусні гепатити, бо лише ці захворювання можуть передаватись від людини до людини.

Залежно від збудника розрізняють вірусні гепатити А, В, С, D і Е.

Вірусні гепатити А і Е виділяються з фекаліями хворої людини і передаються через брудні руки та при споживанні забруднених: води, фруктів або овочів. Віруси гепатитів В і D передаються через кров, сперму і жіночі вагінальні виділення. Вірус гепатиту С також передається через кров, але вірогідність зараження через сперму і вагінальні виділення незначна.

 

Наскільки небезпечними є вірусні гепатити?

Гепатит А має відносно легкий перебіг, як правило, минає швидко і без наслідків, не переходячи у хронічну форму. Проте, саме віруси гепатиту А є причиною масових захворювань людей (найчастіше при потраплянні у питну воду каналізаційних стоків).

Гепатит Е має такі ж характеристики, але здатен викликати важкі захворювання у вагітних жінок.

Гепатит В, С, D мають тяжкий перебіг, часто викликають хронічні форми, які можуть спричинити поступове руйнування тканини печінки та в кінцевому результаті – цироз.

 

Як вберегтися від гепатиту?

Щоб не заразитися вірусними гепатиту А чи Е, достатньо дотримуватись елементарних правил гігієни (мити руки перед їжею, пити лише кип’ячену воду, добре мити овочі і фрукти під проточною водою).

Від гепатиту В існує вакцина (що одночасно захищає і від гепатиту D, оскільки вірус гепатиту D може викликати захворювання лише взаємодіючи з вірусом гепатиту В).

Від гепатиту С специфічної профілактики немає, єдиний спосіб зменшити ризик зараження – ретельно стерилізація хірургічного інструментарію, використання одноразових шприців.

Гепатит В,С також може передаватись статевим шляхом, а також через біологічні рідини – кров, і т.д.

 

Як лікувати гепатит?

Гострі вірусні гепатити, як правило, потребують лікування в інфекційному стаціонарі. Лікування хронічних вірусних гепатитів В, С і А є достатньо складним, проте, при своєчасній діагностиці та використанні сучасних противірусних препаратів дозволяє запобігати розвитку небезпечних ускладнень, і вилікувати хворого.

Як при гострій, так і при хронічній формі гепатиту не можна займатися самолікуванням! Обов’язково проконсультуватися з лікарем інфекціоністом!

Щоб знизити шкідливий вплив вірусу на хвору печінку, при хронічному гепатиті потрібно: дотримуватися правильної дієти – виключати вживання жирної, смаженої їжі, алкоголь, міцний чай, каву, уникати гострих приправ.

Пити багато рідини (1,5 – 2 л. на день), переважно мінеральну не газовану воду, соки, компоти. Вживати їжу часто (до 6 разів на день), але невеликими порціями, споживати більше свіжих фруктів та  обмежити фізичні навантаження.

 

Лікар - інфекціоніст                                                            

КНП «Старосинявська БЛ»                                                   Грінкевич О.І.