Фото без описуУ зв'язку з триваючою повномасштабною війною, на сесії ми мали свою особливу місію. Для нас було надзвичайно важливо, щоб питання злочинів, які коїть росія на території України, та покарання за них стало магістральним протягом всіх днів Комісії. Україна була «голосом правди».

Про це заявила голова української делегації, Віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час публічного діалогу учасників урядової делегації, яка представляла Україну на 67-й сесій Комісії ООН зі становища жінок, що проходила з 3 по 17 березня у Нью-Йорку. 

Участь у заході також взяли: Катерина Левченко, Урядова Уповноважена з питань гендерної політики в Україні; Сабін Фрейзер, Представниця ООН Жінки в Україні; Тетяна Бережна, заступниця Міністра економіки України; Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики; Євгенія Кравчук, депутатка ВРУ.  

Віце-прем’єр-міністерка зауважила, що цьогорічна Комісія стала наймасштабнішою з моменту її створення, та наголосила на важливості присутності України на таких глобальних заходах для унеможливлення просування російських наративів серед інших країн. 

«В деяких елементах системи ООН, які залучені до гуманітарного реагування та моніторингу дотримання норм гуманітарного права, присутність росії дуже висока. Відтак, для нас критично використовувати всі можливості, щоб попередити будь-які маніпуляції й поширення пропагандистських теорій з боку росії. Це особливо важливо на таких майданчиках, де присутні не лише країни ЄС та НАТО, а й країни Азії, Африки й тих регіонів, з якими у нас поки немає стійкого об’єднаного порядку денного», — підкреслила голова української делегації Ольга Стефанішина.

Урядовиця зауважила, що для України ключовим завданням під час усіх днів заходу стало привернення уваги світової спільноти до злочинних дій рф в Україні, їх впливу на життя громадян та становище жінок зокрема.  

Учасники діалогу наголосили, що завдяки тому, що Уряд України протягом останніх років пріоретизував питання діджиталізації, з 24 лютого минулого року країна змогла дуже оперативно дати громадянам інформацію й доступ до наявних служб допомоги, створити нові сервіси, зокрема онлайн підтримки. В межах 67-сесії Комісії українська сторона поділилась цим досвідом з іншими країнами-учасницями. 

Ольга Стефанішина зауважила, що ще одним наскрізним питанням Комісії була підтримка українських жінок, зокрема тимчасово переміщених за кордон. 

«Війна змусила жінок взяти на себе роль економічного драйвера як своєї родини, так і країни в цілому. Жінки, які вимушено тимчасово виїхали за межі країни, відкривають бізнеси та філіали українських кампаній в різних куточках світу. Багато, хто зробив релокацію всередині держави. Це дозволило нам вижити в умовах війни, втримати економіку і це ті кейси, які ми сьогодні приносимо у світ. Цей досвід потрібно врахувати й у післявоєнному відновленні країни й переосмислити роль жінки в економіці», — додала Ольга Стефанішина.

Учасники також зауважили на тому, що досвід повномасштабного вторгнення в Україну зокрема став приводом для перегляду Резолюції РБ ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» на період до 2025 року, де представникам України вдалося відстояти наші національні пріоритети. Іншим важливим досягненням української делегації в межах Комісії стало доєднання до новоствореного Глобального Альянсу з протидії сексуальному насильству під час конфліктів, де Україна буде співголовою до кінця 2023 року.

«Альянс дозволить ще більше розповідати про злочини, які коять росіяни та зробить наш голос гучнішим на міжнародній арені. Крім того, завданням Альянсу є включення постраждалих від сексуального насильства в процес розробки та реалізації політик на міжнародному та національному рівнях. Це дозволить посилити клієнтоорієнтованість надання послуг постраждалим та діалог з ними», – підкреслила Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, Віце-голова української делегації.

Окремо йшлося про запобігання й протидію домашньому насильству. Ольга Стефанішина наголосила, що в умовах війни питання протидії домашньому насильству набуває зовсім іншого значення. Воно стає одним з наслідків війни, тому важливо переосмислити та адаптувати до нових реалій відповідну державну політику. 

Представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер відзначила, що попри триваючі воєнні дії, Україна змогла показати хороший результат в реалізації державної політики у напрямку гендерної рівності та захисту прав жінок. Вона висловила намір інтенсифікувати співпрацю з представниками Уряду України та громадянського суспільства у реагуванні й протидії насильству, зокрема сексуальному. Також пані Сабін оголосила про намір підтримувати Уряд у напрямку підвищення обізнаності жінок у сфері цифрових технологій і розширенні доступу до них. Це сприятиме як підвищенню економічної спроможності жінок, так і економічному зростанню країни в цілому.

Захід відбувся за ініціативи Офісу Віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції спільно з Апаратом Урядової Уповноваженої з питань гендерної рівності за підтримки ООН Жінки, в межах проєкту «Трансформаційні підходи для досягнення гендерної рівності в Україні», що фінансується Урядом Швеції. 

Переглянути повну версію заходу можна на сторінці Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у Facebook за посиланням.

Довідково: 

Комісія зі становища жінок – це функціональний орган Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОР). Вона займається оглядом застосування міжнародних стандартів із захисту та просування прав жінок, а також розробкою пропозицій щодо їх виконання.

Тематика цьогорічної Комісії: Інновації та технологічні зміни й освіта в цифрову епоху для досягнення гендерної рівності та розширення можливостей усіх жінок та дівчат.