Фото без описуЩорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання.

Зупинимось на основних факторах ризику у виникненні злоякісних новоутворень:

  • Тютюнопаління. Рак, пов'язаний з тютюнопалінням, становить значну частку ракових захворювань, таких як рак легень, гортані, рота, ротоглотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози та нирок, тощо. Більше 20,0%  смертей від раку в Україні були викликані вживанням тютюну.
  • Алкоголь. На сьогодні відомий той факт, що безпечних доз алкоголю не існує, тому вживання алкоголю у помірних кількостях — це ризик появи різних онкозахворювань, зокрема раку товстої кишки, молочної залози, легень, нирок і печінки.
  • Надлишкова вага та малорухливий спосіб життя.Підтримання здорової маси тіла може знизити ймовірність виникнення різних онкологічних недуг, зокрема раку молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок.Люди, які регулярно займаються спортом, отримують певні переваги для здоров’я. Але для істотної користі необхідно щонайменше 150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень.
  • Інфекції. Значний прогрес у профілактиці раку зумовлений знанням того, що хронічні та стійкі інфекції, спричинені певними вірусами, такими як вірус гепатиту В (ВГB), вірус гепатиту С (ВГC) і вірус папіломи людини (ВПЛ), і бактеріями, такими як Helicobacter pylori, пов'язані з раком печінки, шийки матки та шлунку.

Профілактика полягає у своєчасній вакцинації проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки.

Сонячне опромінення. Рак шкіри є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань, і водночас йому порівняно легко запобігти – уникати соляріїв, використовувати сонцезахисні креми, не перебувати на відкритому сонці у години пікової активності (з 1100 до 1600).

Більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки, таких як: боротьба з курінням; збільшення фізичної активності; вживання збалансованої та здорової їжі; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; проходження  регулярних медичних оглядів та скринінгових обстежень; уважне ставлення до власного здоров’я.

Пам’ятаймо, профілактика раку є найбільш економічно ефективним методом боротьби з раком – вона призводить до значної економії витрат на лікування, збільшення тривалості життя та якості життя пацієнтів, а також запобігання стражданню від хвороб.


 


 

Лікар – онколог Баць А.В.