29 січня виповнюється 105 років від бою між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова під Крутами. 29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії.

Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей. Українці затримали росіян на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір (Брест-Литовський мирний договір).

Напередодні відзначення в Україні дня пам'яті героїв Крут в Старосинявській бібліотеці для дітей відбулася патріотична година «України обпалений цвіт» з учнями Старосинявського ліцею ім. О.Романенка 9-А класу (класовод Буравська Т.А.). Під час заходу увагу дітей було привернуто до важливості теми захисту держави. Бібліотекар 2 категорії Олена Поліщук  провела історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність. Учасники заходу із задоволенням ознайомилися з матеріалами книжкової виставки «Крути – бій за майбутнє», присвяченої далеким подіям на невеликій станції Крути 29 січня 1918 року. Також переглянули художній фільм «Крути 1918». При обговорені даного фільму присутні дійшли до висновку:  не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

Бій під Крутами  - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження  українців, усвідомлення  права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.

Слава Україні! Героям слава!

                                                                                                                       Старосинявська бібліотека для дітей